Allians för Gotland söker nytt mandat

Politik2010-06-30 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Fläskiga vallöften är inte det som ska ge Alliansen för Gotland förnyat förtroende. Vid gårdagens presskonferens presenterade de fyra borgerliga partierna ett gemensamt program som visserligen innehöll några konkreta reformer, men i huvudsak präglades det av återhållsamhet och försiktighet. Och på en vision av ett bättre framtida Gotland.

Därmed är det upplagt för en lokal valrörelse som i hög grad kommer att handla om förtroende. Vem är bäst skickad att styra Gotland?
Alliansens mandatperiod har inte varit en obruten tid av framgång. Främst tekniska nämnden och hälso- och sjukvårdsnämndens fögderier har varit omdebatterade och kritiserade.
Men Alliansen på Gotland har klarat av att föra kommunen genom en svår lågkonjunktur med sjunkande skatteintäkter med en ekonomi i balans. Samtidigt som man upprätthållit kvaliteten i de kommunala tjänsterna. Tänk om man kunde leva enligt samma bugetdisciplin även i högkonjunktur. Då skulle man snabbt skapa utrymme för att sänka kommunskatten till en anständig nivå kring (eller under) riksgenomsnittet.

Vad har de rödgröna att sätta upp mot det? Under mandatperioden har de inte agerat på ett sätt som inger förtroende för att de kommer att ha kontroll på den grundläggande förutsättningen för kommunens utveckling - ekonomin.
Rödgröna företrädare i nämnderna lägger ofinansierade förslag. Till kommunfullmäktiges budgetsammanträde kommer de med ett förslag där de gör av med pengar som inte finns - tillskott från en icke existerande rödgrön regering - och utan att beakta de rödgröna förslag på riksnivå som skulle vara negativa för kommunens ekonomi. Som höjningen av arbetsgivaravgiften för unga.
De rödgröna tycker att det är roligare att göra av med pengar än att presentera en trovärdig budget.

Den kommunala valrörelsen kommer inte bara att handla om partierna, utan även om väljarnas personliga förtroende för partiernas företrädare.
De nämndordförande som varit mindre framgångrika under mandatperioden drar nu ner på sitt politiska engagemang. De ledande företrädare som söker förnyat förtroende har, även om det har förekommit motgångar, behållit kontrollen över sina ansvarsområden under mandatperioden.

Socialdemokraternas kandidater i detta kommunalval upplever jag som ovanligt svaga. Så svaga att jag fruktar att mer driftiga företrädare för Vänsterpartiet och Miljöpartiet kommer att diktera agendan om vänsteralliansen skulle vinna valet på Gotland.
Det kan leda till slitningar inom den rödgröna koalitionen. Den borgerliga Alliansen har däremot demonstrerat att den kan hålla ihop, även när någon sakfråga (som p-avgifterna) gör att det stretar lite i sömmarna.