Allas rätt till rent vatten

Politik2006-06-08 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vatten är en av grundförutsättningarna för allt liv och för oss i Sverige är det en självklarhet att ha i stort sett obegränsad tillgång till rent dricksvatten. Så är det dock inte i många andra länder, där bristen på just vatten tillhör de största problemen. Med tillgång till rent vatten skulle situationen se helt annorlunda ut för människorna i dessa länder och framförallt de afrikanska.
FN:s generalförsamling har proklamerat åren fram till 2015 som ett internationellt årtionde för handling på temat "Vatten för liv". Det är ett bra tema på en gigantisk uppgift. Enligt Stockholm International Water Institute behöver en människa omkring 50 liter vatten per dygn för att dricka, laga mat, tvätta och sköta personlig hygien. I Sverige och de flesta andra i-länder förbrukar vi flera hundra liter vatten per dygn, men då använder vi också rent dricksvatten till biltvättar, industriprocesser, trädgårdsbevattning med mera. Natuvårdsverket har till exempel beräknat att det går åt mellan 50 och 100 liter vatten till en manuell biltvättning!
Beprövad teknik för vattenrening finns och produktion av sötvatten genom avsaltning av havsvatten är en gammal teknik. Men det brådskar och det gäller att FN:s medlemsländer ställer upp på detta "vattenårtionde". Dessutom måste kanske en del av befolkningen i länderna med vattenproblem ändra sin livsstil. I vissa afrikanska länder är den rika befolkningen beredda att betala ett mycket högt pris för att kunna behålla vattnet i sina trädgårdspooler, medan övriga delar av befolkningen kämpar för att upprätthålla livet med starkt begränsad tillgång till rent vatten.
Till sist en tankeställare: Vi har i Sverige som sagt tillgång till nästan obegränsade mängder rent grundvatten. Ändå importerar vi mycket mineralvatten från länder nere i Europa, samtidigt som vi exporterar svenskt mineralvatten. Man kan säga att vi byter vatten. Vilket "i-landsproblem"!