Allas byk är ett musklick bort

Politik2007-04-27 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Numer kan alla med en internetuppkoppling granska grannen, medarbetaren, partnern och alla andra i samhället. Även om en person valt hemligt telefonnummer kan man med några enkla mus-klick ta reda på vart han eller hon bor. Och om den personen bor i en av våra större städer kan man få en bild på dennes port med ytterligare några klick. Eller se grannskapet med hjälp av Google earth.
Är man ännu mer nyfiken kan man ta reda på huruvida en person är född utomlands, vilka gymnasiebetyg han eller hon har och vad som står i det senaste skattebeslutet. Även betalningsanmärkningar och inkomst av tjänst och förmögenhet finns på internet. Det kostar en slant att ta reda på men är oerhört enkelt.
Den populära bostadsguiden Hemnet erbjuder en tjänst där bostadsspekulanter kan få en sammanställning av sina potentiella grannar - bland annat uppgifter om kön, ålder, utbildning och inkomst. Än så länge har företaget valt att inte sälja informationen vart människor är födda - i Sverige eller utomlands. Men det utesluter inte att även detta kan komma att erbjudas i framtiden.
Det finns flera exempel. Det avtal som fackförbundet Byggnads tecknade i veckan kan strida mot personuppgiftslagen. I avtalet ingår att facket har rätt att få reda på vad alla byggnadsarbetare tjänar - oavsett om de är medlemmar i Byggnads eller inte. Vilket ska granskas av Datainspektionen.
Offentlighet har alltid varit en dygd i Sverige. Ju mer saker som är tillgängliga för allmänhet och journalister desto bättre. Men ju mer tillgänglig informationen blir desto färre hemligheter kan den enskilde ha.

Större tillgänglighet
De ovan nämnda sakerna är alltså inget nytt. Innan internets informationsflöde fullständigt exploderade så kunde alla gå till Skatteverket där det fanns en databas över adresser och personnummer. Därefter kunde man begära ut vad en person tjänade och hade i förmögenhet förra deklarationsåret. Betyg, högskolprovsresultat och skattebeslut - kort sagt all myndighetsutövning - är offentliga handlingar.
Problemet ligger i omfattningen och tillgängligheten. Det är svårt att upprätthålla respekten för den enskildas privatliv - integriteten - när så mycket information finns ett musklick bort. Samtidigt så blir det svårare att fiffla, smussla och göra skumraskaffärer när mycket är offentligt.
Balansgången mellan granskning och intrång är hårfin och tippar ofta åt fel håll. Det är näppeligen i allmänhetens intresse att publicera alla närboendes resultat på högskoleprovet - även om den nyfikne kvällstidningsläsaren gärna slickar i sig informationen. Samtidigt som Percy Barneviks bonusmiljarder faktiskt är viktig information för allmänheten - för det kan påverka både privatekonomin och valet av leverantör för försäkringstjänster.
Det finns ingen lätt lösning på denna problematik - för antingen måste alla dessa offentliga uppgifter hemlighållas eller så begränsar man spridningen av dem. Men som bekant är internets vägar outgrundliga och svårreglerade. Det bästa vore om företagen som säljer dessa uppgifter självsanerade, men är högst osannolikt. Ännu bättre vore därför om regeringen tog ett samlat grepp om integritetsfrågorna. Men en integritetsminister är väl för mycket att hoppas på.