LEDARE
Skolan sägs bli en valfråga men det är nog ganska säkert att påstå att inget parti kommer att lova några förändringar av den gotländska skolan inför valet i höst.
Gotlands Allehanda ordnade häromkvällen en utfrågning av barn- och utbildningsnämndens ordförande Brittis Benzler (V) samt Moderaternas Peter Wennblad som är ledamot i samma nämnd. Enligt referat i GA var de båda ense om att fler skolor på den gotländska landsbygden måste läggas ner. På sin Facebook-sida förklarade Brittis Benzler efteråt att hon blivit missförstådd och att hon menar att det inte går att säga något alls om framtiden, än mindre lova att inga skolor kommer att försvinna.
Detta visar om inte annat hur känslig frågan faktiskt är.
Vänsterpartiet och Centerpartiet verkar ligga närmast varandra i frågan genom att se skolorganisationen som en viktig del i samhället i stort och att en nedläggning kan leda till konsekvenser som går utöver tillgången på en skola för en bygd. Moderaterna ser krasst på kalla fakta: antal elever per yta och kostnaden för detta. Vad Socialdemokraterna tycker om den gotländska skolorganisationen är för mig ganska okänt.
Eftersom det är leveranstid på sex år innan barnen ska börja skolan finns en hyfsad tid för planering för hur många platser som behövs i grundskolan. Förskoleplatser är vanskligare, här är leveranstiden bara cirka ett år och på den tiden hinner man inte anpassas sig till allt för stora förändringar, vare sig uppåt eller nedåt i storlek på årskullarna.
Men de stora dragen och grundsystemet måste hålla för marginaler. De mer långtgående trenderna måste styra hur skolan organiseras. Här blir det både svårt och känsligt. För fortsätter antalet elever att minska så är det en given konsekvens att skolorna till slut måste blir färre.Ingen vill dock vara den som lägger ner en skola, förutom Moderaterna då.
Därför är blocköverskridande beslut nästan en förutsättning för hållbara system. Här finns mycket att lära av förra rundan där politikerna släppte fram förvaltningens och rektorernas egna förslag helt utan politisk bearbetning. Det skapade massor av oro som i sig bidrar till den onda cirkeln att fler väljer skola i Visby.
Man ska inte hymla om vad verksamheten vill men att inte göra en politisk markering eller kommentar är att ställa både verksamhet, föräldrar och elever i stormens öga helt i onödan.
Men som sagt, inga nya dialogrundor, översyner eller förslag på förändringar är sannolikt att vänta inför valet.
Däremot säkert många fagra ord om hur man vill forma skolan med bästa möjliga förutsättningar. Den nya majoriteten får sedan försöka laga efter läge med de faktiska villkoren och förutsättningarna.
Förhoppningsvis i bred samverkan med både partier och verksamhet.