Alla vet men ingen gör

Politik2013-11-23 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LEDARE

Det var inte så många år sen som samhället ändrade riktning vad gäller äldreomsorgen. Undersökningar gjordes som visade att de allra flesta äldre vill fortsätta att bo hemma så länge som möjligt. ”Ålderdomshemmen” avskaffades och bytte namn till serviceboende eller särskilt boende. Allt det där som andades kollektiv, arbetsterapi och gemensamma aktiviteter, togs bort. De äldre skulle ha egna lägenheter med eget kök.

De som till slut inte klarar att bo hemma är ofta så sjuka att när de väl kom till ett äldreboende blir det mer vård än omsorg för alla som jobbar i äldreomsorgen.

Men inte har de väl blivit fler som ska utföra denna vård och, om de har tid, omsorgen om våra gamla?

Kommunal rapporterade i dagarna att en femtedel av deras medlemmar inte vill arbeta kvar i branschen om tre år (rapporten ”Stress och låg bemanning i äldreomsorgen”).

Av alla som inte vill vara kvar i yrket uppger hälften att de en eller flera gånger i veckan inte hinner ta en längre rast. De hoppar alltså ofta över lunchen för att det inte hinner.

Inom hemtjänsten är det vanligt med så kallade delade turer vilket kan innebära att du jobbar några timmar på morgonen för att sedan vara ”ledig” några timmar innan dagens andra arbetspass börjar fram på eftermiddagen. Hur ett sådant schema över huvud taget kan vara lagligt är svårt att förstå. Vilken ”manlig” sektor inom offentlig sektor skulle godta sådana arbetsförhållanden?

Hemtjänstens arbetsdagar är också ofta indelade i teoretiska modeller uträknade på minuten hur länge de ska vara hos en person och när de ska vara på plats hos nästa. Transporten mellan bostäderna är säkert inräknad men vem som helst kan ju räkna ut vad som händer om man blir kvar för länge hos en gammal som kanske är ledsen eller behöver extra hjälp. Hemtjänstpersonalens tankar går till den som sitter och väntar på att få hjälp samtidigt som de inte vill visa den de är hos hur stressade de är.

Det är inte klokt. Det är faktiskt inte klokt att det inte hörs mer rabalder om vardagen för alla dem som sliter inom hemtjänst och äldreomsorg.

Om inte annat borde någon tänka på att inom kort ska det rekryteras stora mängder anställda till denna bransch.

Alla vet det men ingen gör något.