Nog tycks vårdcentralen i Roma vara drabbad av något som liknar det som kallas för Moment 22. För att verksamheten ska fungera väl behövs det fler listade där, men så länge Region Gotland inte klarar av att bemanna vårdcentralen på ett bra sätt så lär de listade inte bli fler. Vilket i sin tur, tillsammans med nedläggningshotet, gör det än svårare att rekrytera. Det blir som en nedåtgående spiral.
I efterhand ter det sig obegripligt att Regionen inte nappade, då för fem år sedan när Hansahälsan uttryckte intresse för att ta över vårdcentralen. Ja, inte bara i efterhand. Det var obegripligt redan då.
Jag förstår fortfarande inte hur den dåvarande politiska majoriteten (som var borgerlig) resonerade.
Det var mer uppenbart hur andra tänkte. 13 oktober 2009 publicerade GA en insändare från en handfull vänsterpartister, däribland Brittis Benzler:
"Den privata Hansahälsan skriver i ett svar till oss i GA 7/10 att de gärna driver vårdcentraler på landsbygden. Vilket vi betackar oss för. Vi har valt Roma vårdcentral för att vi är nöjda med vår kommunala vårdcentral och vill ha kvar den i offentlig regi."
Vänsterpartiets ideologiskt motiverade förakt för privata välfärdsföretag har ju bara tilltagit sedan dess.
Men Hansahälsan har inte gett upp planerna på att etablera sig i Roma. Det kan bli aktuellt, om Regionen bestämmer sig för att lägga ner. Det framgår av en intervju med vd Lars Kroné i gårdagens GT.
Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Stefaan De Maecker (MP) verkar i huvudsak positiv till en sådan etablering, även om han har viktiga förbehåll. Men hur är det med de andra två parterna i den rödgröna ledartrojkan – Socialdemokraterna och Vänsterpartiet?
Hansahälsan har känt sig misshandlad sedan starten, av Regionen.
Region Gotland valde att premiera sina egna verksamheter när de medborgare som inte gjort egna val skulle listas vid en vårdcentral.
Region Gotland har också varit ovillig att ge de privata vårdcentralerna en ersättning som motsvarar de verkliga kostnaderna vid Regionens egna vårdcentraler. Men från 2016 ska Regionen nu anpassa sig efter rättsläget och kompensera de privata vårdcentralerna. Med tre års fördröjning inbyggt i systemet.
Så Region Gotland har inget gott renommé som ansvarig för driften av vårdcentralen i Roma. Hos den privata aktör som skulle kunna kliva in har Regionen inget gott renommé som finansiär och samarbetspartner. Och de rödgröna blir alltmer negativa till det de kallar "vinster i välfärden".
Det blir vårdcentralens patienter som kan tvingas ta konsekvenserna av dessa tre tillkortakommanden.