Alla kan få jobb med en annan politik

Politik2009-10-30 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Arbetarrörelsens tankesmedja har gjort en intervjubok med ett antal ekonomer och politiker. Frågan gäller om det går att få fram jobb åt alla. Och svaret blir ett optimistiskt ja, det går det. Men då behövs en helt annan politik än den som den borgerliga regeringen för idag. I princip tvärtemot, för den borgerliga jobbpolitiken är både sakligt och värderingsmässigt helt fel.
Det som alla lyfter fram som avgörande är att satsa på kompetensutveckling och forskning. Och det måste vara politiken som styr mot detta håll för marknaden klarar det inte. Den och företagen tänker så förödande kortsiktigt och kommer att så göra. Såvida inte politiken kan med marknadsmekanismer förmå företagen att tänka och agera mer långsiktigt.

Satsa på utbildning
Därför måste samhället satsa stenhårt på utbildning och forskning. Det finns nämligen ingen framtid i att skapa en tjänstesektor för lågutbildade med låga löner, som den borgerliga vill. Tvärtom ligger möjligheterna till fler jobb och ökad tillväxt i att höja kompetensnivån både på arbetskraften och företagens produktion. Och det är faktiskt vad som sker. Design och marknadsföring och kombinationer av högkvalitativa tjänster och varuproduktion blir allt vanligare i företagen. Men då måste arbetskraften ha den kompetensen, annars hamnar de i arbetslöshet. De som har svårast att få jobb är de som misslyckats i skolan och inte har fullständiga gymnasiebetyg.
Därför är det så viktigt att samhället investerar i utbildning. Från förskolan till högskolan. Och då är det mest effektiva att investera i lågstadiet. Förre IFMetall-ordförande Göran Johnsson sa så träffande, att forskning är som sättpotatis, den är förutsättningen för att det ska växa något.

Ökad arbetslöshet
Idag ökar arbetslösheten och nästa år tror man att en halv miljon svenskar är arbetslösa. Att då tala om att krisen är över är helt fel. Det går inte att tvinga ut fler i jobb, med de ekonomiska piskor som de borgerliga använder. Ökande arbetslöshet och otrygghet ger multiplikatoreffekter. Även de som inte direkt är i farozonen blir rädda och otrygga och sparar istället för att konsumera och öka efterfrågan.
Därför är det så viktigt att i den ekonomiska krisen snabbt och massivt agera så arbetslösheten motverkas och att tryggheten inte raseras med en dålig a-kassa och sjukförsäkring. TCO:s Kjell Rautio berättade om ett projekt, där man gjort intensiva åtgärder för en grupp sjukskrivna för att de skulle kunna komma tillbaka till arbetslivet. Men man konstaterade att efter alla åtgärder vara 80 procent kvar i sjukskrivningen. Beroende på att de defacto var sjuka och beroende på att arbetsgivarna inte vill anställa dem. Sex av tio arbetsgivare vill inte, trots ekonomiskt stöd, anställa långtidsarbetslösa eller handikappade.
Idag använder de borgerliga bara ekonomiska piskor och morötter mot arbetstagarna. Men det går att använda ekonomiska piskor och morötter mot arbetsgivarna också. Stimulanser för att anställa långtidsarbetslösa unga och viten för arbetsgivare som har en farlig arbetsmiljö.

Spännande tankar
Boken som Arbetarrörelsens tankesmedja tagit fram väcker många spännande tankar om vad som måste göras för att få fler jobb. Med en annan politik än dagens går det. Men det finns många motkrafter mot en sådan politik. För den innebär att näringspolitiken också ska innehålla en bättre a-kassa och massiv satsning på utbildning och forskning. För att få tillväxt och fler jobb måste politiken präglas av jämlikhet och välfärd för alla.