När socialnämnden ska spara pengar fungerar det ganska dåligt med mottot att barn och de svagaste i samhället inte ska drabbas. Hela verksamheten är riktad mot dem i vårt samhälle som behöver hjälp allra mest.
När nämnderna nu tvingas till drastiska besparingar eftersom sju av nio nämnder går med kraftiga underskott är det därför inte bara att ta bort något onödigt. Varje besparing innebär påtagliga försämringar i viktig verksamhet.
Ungdomsgruppens uppsökande verksamhet fanns med som ett besparingsförslag inför nämndens sammanträde i går. Detta ledde till stor upprördhet, inte minst hos dem som bäst ser vilket arbete som görs och vad det betyder: polisen.
Ungdomsgruppen inom socialförvaltningen är en av regionens kanske viktigaste verksamheter. Den ingår inte som en lagstadgad verksamhet men sparar mycket pengar och lidande för både samhället och individer.
Genom att fånga upp ungdomar tidigt, vara på plats där ungdomarna är under skolavslutningar och storhelger kan man snabbt se vilka ungdomar som behöver ett extra öga.
Bara genom att ungdomsgruppen finns där skapas en trygghet och lugnande effekt.
Nu skonades lyckligtvis verksamheten från neddragningar och uppmärksamheten som skapades inför nämndens sammanträde är så här i efterhand positiv.
Polisens snabba protester gav tyngd och snabb opinion.
Men det finns ett demokratiskt dilemma. Risken är uppenbar att allmänheten får kännedom om förändringarna först när besluten är tagna.
Det här är inget som någon kan beskyllas för att "göra fel" och det fungerar på samma sätt oavsett majoritet. Just socialnämnden är väldigt bra på att lägga ut information inför sina möten. Men det kräver att man har koll på när nämnden har sina möten och man ska också förstå av nämndens underlag vad som är skarpa förslag och inte.
Risken finns att de som inte uppmärksammar att en verksamhet är föremål för besparingar aldrig får chansen att protestera och därmed påverka beslutet.