Alla borde lära sig att städa för att få en bra livskvalitet

Politik2006-06-12 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I den ständigt pågående debatten om skatteavdrag för så kallade hushållsnära tjänster finns en synpunkt som aldrig nämns och det är den yngre generationens syn på jämställdhet i framtiden. Förra sommaren läste jag i Dagens Nyheter ett inlägg i denna fråga av Birgitta Bolinder och eftersom jag tyckte det var mycket bra klippte jag ut och sparade det och trots att det gått snart ett år är det fortfarande högaktuellt:
"Denna eviga jämförelse mellan å ena sidan att måla hus och lägga tak och å andra sidan att städa och laga mat. Jämförelsen är absurd: att måla hus och lägga tak är ytterst tidskrävande, ekonomiskt betungande och ibland livsfarliga arbeten som oftast kräver yrkesutbildat folk. Hushållsarbete däremot är något varje människa kan och bör lära sig för att få en anständig livskvalitet och slippa leva i smuts och skräpmat. I verkligheten tror jag knappast att de som bäst behöver hjälp (lågavlönade ensamma mammor) skulle ha råd ändå. För att göra dessa tjänster tillräckligt billiga skulle skattesubventionen behöva bli mycket stor. Jag missunnar inte alls dem som stressar med hem, barn och jobb att få hjälp. Men jag tycker att den som inte är gammal, sjuk eller funktionshindrad borde kunna betala själv."

Ett steg bakåt
Tog med ovanstående citat därför att jag tycker att det verkligen belyser en del av frågorna som sällan diskuteras när det gäller skatteavdragen för hushållsnära tjänster.
Hur skall barnen i ett hem förstå att städa är ett jobb som ingår i den dagliga livsföringen, om de ser att detta hela tiden utförs av anställda personer som med jämna mellanrum dyker upp och fixar detta. Det känns verkligen som ett steg tillbaka när det gäller att uppnå jämställdhet bland den uppväxande generationen.

En haltande jämförelse
Dessutom är jämförelsen med avdragen för byggjobb på den egna fastigheten lite haltande. För många barnfamiljer är bilen en livsnödvändighet för att få vardagen att fungera. Bilen utgör också en stor kostnad i dessa familjers hushållsbudget, men ingen talar om att införa avdrag för bilreparationer.
Förmodligen skulle det skapa många nya jobb i verkstadsbranschen. Listan över exempel på andra avdragsgilla tjänster som skulle underlätta för barnfamiljer kan göras lång.
Det känns faktiskt som frågan om avdrag för just hushållsnära tjänster mest debatteras och drivs av just människor som egentligen har råd att bekosta dessa helt utan avdrag om man nu anser att man inte kan utföra dem själv. Förresten tror jag det är många med mig som inte har lust att med sina skattepengar subventionera andras städning.