Alkolås medför tryggare vägar

Politik2011-07-14 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Nu upprörs landet över olika prislappar för att få tillbaka ett fråntaget körkort. Varför, frågar läkare, kostar det mina patienter som är dömda för rattfylla dubbelt så mycket att genomföra undersökningar för att återfå körkortet, jämfört med grannlänet? Till strid för jämlika priser!

Det är härligt att se doktorer försvara sina patienter. Läkaren Olof Blix påminner dessutom ett samhälle som ser höga avgifter som ett rimligt straff för rattfylla om att alkoholism är en sjukdom, och att vi vanligtvis inte straffar sjuka. Vi kräver inte att epileptiker, vars lämplighet i trafiken också bedöms, hostar upp 20 000 kr. Om en person kan eller inte kan köra bil bör handla om enbart det, och prislappen bör inte skilja sig från diagnos till diagnos.

Således skjuter Blix över målet. Problemet är inte landstingens rätt att sätta egna priser, utan viljan att straffa alkoholister - att inte bara bestraffa rattfylleriet med böter, utan också sjukdomen genom att ta körkortet. Det finns nämligen ett bättre alternativ för trafiksäkerhet: alkolåset.

De politiska turerna kring alkolåset är vindlande. 2005 presenterades alkohollåsutredningen till den dåvarande S-regeringen. Ensamutredaren Karin Svensson Smith önskade att alkolås skulle bli lika vanliga som bilbälten.

Efter regeringsbytet föreslog dåvarande infrastrukturministern Åsa Torstensson, C, att den som dömts för rattfylla visserligen fortfarande skulle få böter, men slippa bli av med körkortet om alkolås installerades. I riksdagen var Socialdemokraterna fortsatt positiva, men utåt skeptiska. Lena Hallengren, då talesperson i infrastrukturfrågor, ansåg: "Jag tycker att det är rimligt att det finns en påföljd när man begår ett brott. Alkolås i bilen är ingen påföljd." Aftonbladet satte rubriken “Fler rattfulla kan få behålla körkortet" med samma straffiver.

Om fokus inte är straff utan är att få bort onyktra förare från vägarna, då är alkolås en bra lösning. Säkerhetsaspekten blir också bättre. Det är krångligt att lura alkolås - även om låsen har brister - eftersom manipuleringar lagras i dess minne, och syns när mätaren läses av. Straffet att bli av med körkortet kan man gå runt genom att köra olagligt.

Många anser dessutom att den sjuke får bättre förutsättningar med alkolås. Många är berättelserna från alkoholister som valt att inte söka vård delvis av rädsla för att bli av med körkortet och kanske jobbet. Alkolåset värnar försörjningsmöjligheten samtidigt som det tvingar fram nykterhet i trafiken.

Således, fram för alkolåsen! Håll fokus på trafiksäkerhet, inte på straff, och på patienter framför prislappar och politiska poänger.