Äktenskapet gift i kyrkan

Tronêt och Koskinen. Kyrkans män hade inte vädrets makter på sin sida.

Tronêt och Koskinen. Kyrkans män hade inte vädrets makter på sin sida.

Foto: Henrik Radhe

Politik2009-02-09 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Biskop Lennart Koskinen halkade med tungan i en intervju i GA för drygt ett par veckor sedan. Om präster som inte vill viga homosexuella sade han:
- Någon som vill få sin kärlek välsignad vänder sig ju inte till en taliban. Man går till en präst som man vet bejakar situationen.
Vad händer när någon får ett nej?
- Om man råkar stöta på en av dessa svartbröder så hamnar man hos mig i slutänden.

Koskinen drog halvt om halvt ur foten ur klaveret senare, i en debattartikel i GA som han avslutade:
"I en intervju i GA 22/1 uttryckte jag mig slarvigt om dem som har en annan syn än kyrkans majoritet. Det var inte min avsikt att såra någon och jag ber dem som kan ha tagit illa vid sig om ursäkt för detta."

Det var tur. För tydligen har han "talibaner" och "svartbröder" bland sina biskopskollegor.
Nio biskopar, bland dem Koskinen, skrev på Dagens Nyheters debattsida i fredags. Biskop Lennart utvecklade tankarna i en intervju i GA i lördags.
De nio biskoparna landar i en vettig uppfattning som ligger nära kristdemokraternas, vilket innebär att själva myndighetsutövningen (vigselrätten) fråntas kyrkorna. Registrera ny juridisk status får man göra hos staten, sedan kan kyrkorna ha de ceremonier de vill för de par de vill vara ceremoniella med.
Bra. Då slipper vi uppleva hur exempelvis katolska präster och imamer anklagas för diskriminering när de inte vill viga två personer av samma kön.

Men även inom Svenska kyrkan finns de som skulle vägra viga. De finns representerade också bland de nio biskopar som skrivit under. För de skriver i debattartikeln:
"Om en sådan välsignelse av samkönade par kan ingå i det vi kallar äktenskap är en principfråga för vår kyrka att ta ställning till. Där har även vi som undertecknare olika uppfattning."

I höst är det kyrkomöte som skall fatta beslut om Svenska kyrkans inställning till könsneutrala äktenskap. Biskoparna vill desarmera frågan. Nu återstår att se om tre borgerliga partier, som ivrigt körde över kristdemokraterna, är beredda att lyssna när fler framför liknande uppfattningar.