Åksjuk bacon i butikerna

Politik2011-10-17 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Dagens melodi är att varor ska fraktas kors och tvärs innan de når konsumenten. Denna melodi klingar dock falskt när den ställs mot tonerna i den aktuella klimat- och miljödebatten. Det finns hur många exempel som helst, här är ett:

Köpte för något år sedan ett paket bacon av kända märket Scan, men blev lite förvånad när jag läste att den var packad 31 december. Det var ju nyårsafton och frågan som inställde sig var om det verkligen var full sysselsättning denna dag i företaget eller om det var en felmärkning.

Efter kontakt med Scan fick jag veta att deras bacon röks och saltas i Kristianstad för att sedan fraktas till Polen. Där skivas och paketeras den och sedan går transporten åter till Sverige och ut till de olika grossisterna. Så nyårsafton som förpackningsdag var korrekt, den är nämligen en helt vanlig arbetsdag i Polen.

Nu har frågan poppat upp igen och nu gäller det huruvida Scan ska få svenskmärka sin åksjuka bacon. För åksjuk borde den vara efter den långa transportkedjan. Först ska grisen från uppfödaren till slakteriet, köttet till Polen för paketering, tillbaka till grossisten, ut till butikerna och till sist hem till konsumenten. Många mil och omlastningar.

För att få fart på konsumtionen av svenskt kött träffades under våren en överenskommelse mellan bland andra LRF, Scan och handeln om en "svensksymbol" på förpackningar med svenska charkprodukter. För att få använda symbolen ska all köttråvara i produkten vara från gris, nöt och/eller får och lamm som är fött, uppfött, slaktat och styckat i Sverige. Dessutom ska hela produkten vara tillverkad och förpackad i Sverige. Ett mycket bra initiativ, eftersom det ger konsumenten en säker garanti att produkten verkligen är svensk.

Enligt lantbrukstidningen ATL har dock kraven för märkningen ställt till problem för Scan och dess bacon, eftersom den som jag beskriver här ovan förpackas i Polen. Därför diskuteras nu en eventuell ändring av märkningen, vilket vore direkt förödande när det gäller förtroendet för just helsvenskt. Handeln och konsumenterna ser positivt på garantin med svenskmärkningen. Därför är det bara att hoppas att alla inblandade orkar hålla fast vid den ursprungliga överenskommelsen om reglerna för den blågula märkningen.

Den krisdrabbade svenska grisproduktionen har inte råd med något sjabbel med marknadsföringen och införande av någon slags "nästan svensk"-märkning. Den naturligaste och enklaste lösningen vore förstås att Scan lämnade Polen och förpackade charkprodukterna i Sverige.

För visst känns det som det är långt kvar innan produktion och miljötänk kan förenas i en vacker körsång när man hör historien om bacon tur och retur till Polen.