Åke och hans värld

Åke Svensson. I sin egen låtsasvärld.Arkivfoto: Henrik Radhe

Åke Svensson. I sin egen låtsasvärld.Arkivfoto: Henrik Radhe

Foto: Radhe Henrik

Politik2009-06-16 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det var deprimerande att lyssna på budgetdebatten under gårdagens fullmäktige. Det var så mycket ack och ve. Och de gånger det brände till i debatten så berodde det på inlägg som saknade rim och reson.
Hetast blev det när Åke Svensson (S) höll en predikan om borgerlighetens oförmåga att hantera besvärliga ekonomiska förutsättningar och fick det att låta som Alliansen släpat hela världen ner i kvicksanden. Ja, han började till och med filosofera kring om inte borgerligheten skulle välja att avstå från att ställa upp i nästa val, för det är ju så besvärligt att ha makt och bära ansvar nu.

Eva Nypelius lät riktigt arg och upprörd när hon redogjorde för hur kommunledningen agerat för att hantera en svår kris som inte uppstått i Sverige. Vilken värld lever egentligen Åke Svensson i, undrade kommunstyrelsens ordförande.
Gustaf Hoffstedt (M) var oförsynt nog att peka ut bjälken i Åke Svensson öga. Åren som underskottsplågad ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. I en god konjunktur.
Ändå ställde Åke Svensson upp i valet 2006. Socialdemokraterna fick i och för sig inte förnyat förtroende. Och Åke Svensson fick inte bli oppositionsråd. Men det är ju en annan historia.

Ett annat exempel var när Brittis Benzler förklarade att Vänsterpartiet är berett att både underbalansera budgeten och höja skatten för att förhindra uppsägningar av fast anställd personal och försämringar i välfärden. Men att underbalansera och att höja skatten (som redan är hög jämfört med andra kommuner) leder till nya problem.
Jag har synpunkter på hur den borgerliga majoriteten väljer att prioritera i budgeten. Men det är uppenbart att för den som långsiktigt vill värna kommunens kärnverksamhet är vänstern inget alternativ.

All klagan över det ekonomiska läget fick mig att titta närmare på tidskriften Fokus kommunranking över var i Sverige det är bäst att bo. OK, Gotland tappade några placeringar till 113 av 290 kommuner. Och jag vet att dessa rankingar inte ger någon perfekt bild av verkligheten. Men går man in och tittar på de fakta som rankingen grundar sig på så inser man att Gotland inte ligger så risigt till.
Skola och barnomsorg är hett debatterade ämnen på ön. Vad lärartäthet beträffar rankas Gotland som 63:e av 290 kommuner. I mätningen av personaltäthet i förskolan kommer Gotland på 10:e plats. Utgifter för kultur och fritid (52:a plats) och Idrottsföreningar (21:a plats) bidrar också till en god ranking för Gotland.

Områden där Gotland ligger sämre till är exempelvis Anmälda brott (plats 217), Skilsmässor (224), Sjukskrivningar (272) och Alkoholrelaterade dödsfall (215).
Det är smärtsamt tydligt att kommunala pengar inte är enda vägen till att förbättra gotlänningarnas liv. Kommunens budget är inte ens i goda tider ett universalverktyg.