Affärsvärlden tar båten till Almedalen

Destinationens fartyg. Värda mer i verkligheten än på pappret.

Destinationens fartyg. Värda mer i verkligheten än på pappret.

Foto: Henrik Radhe

Politik2013-06-28 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Snart startar politikerveckan i Almedalen. Gotland ger besökare och mediekonsumenter starka intryck under veckan, men oftast mest sommiljö och bakgrund när andra frågor dryftas. Vilket kanske inte är så konstigt, när veckan är en riksangelägenhet.

Ett undantag var i fjol när den stora demonstrationen för färjetrafiken ägde rum. Den manifestationen var ett samtalsämne resten av veckan. Och frågan lever ju fortfarande i högsta grad, nu när själva upphandlingen är inledd. En upphandling som har en mycket osäker utgång.

I senaste numret av magasinet Affärsvärlden väljer man också, i en special inför Almedalsveckan, att fokusera på just färjetrafiken. Det gör man i en sexsidig artikel under rubriken "Staten och kapitalet i samma båt".

Ingressen lyder: "Staten betalar nära en halv miljard till Gotlandstrafiken. Men det familjestyrda rederiet trollar bort vinsten."

För en hyggligt påläst gotlänning innehåller reportaget kanske inga sensationer. Även om man får många pikanta anekdoter från Gotlandstrafikens historia och från Gotlandsbolagets inte liv.

Men Affärsvärldens artikel driver tesen att staten tröttnat på de stigande kostnaderna för Gotlandstrafiken, när pengarna försvinner in i Gotlandsbolaget. Hittills har de mycket stora vinsterna dolts, menar Affärsvärlden, genom mycket stora avskrivningar på de fartyg som nu har ett mycket större verkligt värde än deras bokförda värde.

Men Affärsvärlden är kritisk även mot statens agerande:

"Ambitionsnivån från staten är överlag lågt ställd – bortsett från miljöaspekterna. Modellen tycks mest handla om att få fler än ett rederi att söka uppdraget."

Och tidningen är inte optimistisk om resultatet, trots statens ansträngningar:

"Sannolikheten för att det ska bli konkurrens i upphandlingen är tämligen liten."

Bara för att upphandlingens villkor har fastställts är striden verkligen inte över. Om Affärsvärlden har rätt är risken stor för att vi får en upphandling med ett helt oacceptabelt resultat. Men Gotland får inte på detta sätt bli offer för en strid mellan Gotlandsbolaget och staten.