Arbetarnas bildningsförbund, AB, firar den här veckan att det nu är 100 år som man har verkat i folkbildningens tjänst.
ABF bildades för nu 100 år sedan i övertygelsen inom svensk arbetarrörelse att det behövs en bred folkbildning för att ge de många människorna praktiska färdigheter i mötesteknik, kommunal ekonomi.
Men också i filosofi, litteratur, idéhistoria, som sammantaget ger den kunskap och det självförtroende som krävs för att få makt att förändra samhället. ABF har varit en viktig faktor för Sveriges position som kunskapsnation.
Två kvinnor i ledningen
Den 16 juni genomförs, som avslutning på jubileumsveckan, även en extra stämma där ny ordförande efter Karl-Petter Thorwaldsson, som numera är LO-ordförande, ska väljas. Och manegen är krattad för att efterträdaren blir 40-åriga Helén Pettersson från Umeå som tar över ordförandeklubban för ABF.
Hon blir i så fall den första kvinnliga ordföranden i ABF:s 100-åriga historia. Det är stort! Så inpå nästa århundrade kommer ABF nu att ledas av kvinnor, detta både på ordförande- och förbundssekreterarposterna.
ABF är Sveriges största studieförbund och finns i landets samtliga kommuner. ABF erbjuder allt från studiecirklar, kurser, föreläsningar och kulturarrangemang. Varje år deltar 750 000 personer i ABF:s cirkel- och kursverksamhet, nära 700 000 besöker föreläsningarna och över två miljoner tar del av musik- och teaterverksamheten. Efter en period av viss tillbakagång är nu ABF åter på offensiven och uppvisar verksamhetssiffror som är bättre än på länge.
ABF är formellt partipolitiskt obundet, men organisationens värderingar sammanfaller med den politiska och fackliga arbetarrörelsen. ABF grundades av Socialdemokraterna, LO och Konsumentkooperationen, KF.
Syftet med bildandet av ABF var just att hand om och utveckla den folkbildande studiemodell som utvecklades tillsammans med olika folkrörelser.
Studiecirkelmodellen
En bildningsmodell byggd på studiecirkelmodellen och föreläsningar i dialogform och där deltagandet var fritt och frivilligt. En studieform där kunskap formades och spreds "av folket och genom folket".
Lägg till detta så också att majoriteten av befolkningen då var utestängd från all utbildning utom en rätt torftig, sexårig folkskola.
Så i detta folkbildande “tomrum" kom ABF in som en förändrande kraft. Gav de stora, breda grupperna i samhället lite fler och nya, icke-auktoritära möjlighet att läsa, diskutera och lära sig sådant som tidigare varit förbehållet ett ytterst litet fåtal i samhällets elit.
Med folkbildningen som verktyg kunde nu människor själva, utifrån sina behov, forma innehållet i bildningsverksamheten. Det arbetet tar egentligen aldrig slut. Arbetet med att utjämna klassklyftorna och för mera av jämlikhet och reell demokrati och folkligt inflytande är en ständigt pågående process, som aldrig får tillåtas stanna upp.
Klara omvandlingstrycket
Folkbildning, “rätt" utformad, är en ständigt pågående process. Ett viktigt verktyg för de många människorna i ett samhälle i en ständig, allt raskare förändring och omvandlingstryck. Då behövs folkbildningen och ett fortlöpande kunskapslyft, som ger människor de verktyg de behöver för att kunna hänga med i de allt snabbare samhällsförändringar som vi ser ske här hemma och i vår omvärld.
Så 100-åringen ABF behövs också i framtidens Sverige och i det nordiska och internationella samarbetet i folkbildningens tjänst.