A-rena vansinnet

Ett varnande exempel. Enligt kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg.

Ett varnande exempel. Enligt kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg.

Foto: ADAM IHSE / TT

Politik2014-03-29 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Region Gotland hade under förra mandatperioden planer på en evenemangsarena, men upphandlingen misslyckades. Då kunde man ha framhärdat med de storvulna idéerna och anslagit mer pengar till projektet än man från början hade tänkt. Men istället valde man att skruva ner ambitionerna och bygga en sporthall istället.

Man kan diskutera om det hade varit bäst att renovera eller bygga nytt. Och man kan tycka att det tagit onödigt lång tid. Men att vi har anledning att vara tacksamma över att de ursprungliga stora planerna skrinlades, det påmindes man om av Ekot i P1 i går.

Sveriges kommuner har kappats om att bygga arenor. De har växt upp som svampar ur mylla och morän, ibland så nära varandra att de tävlar om samma evenemang. Vilket inte ha gjort det enklare att ens försöka närma sig lönsamhet och ekonomisk bärkraft.

Ekot har gått igenom och granskat effekterna av arenaboomen. Och vi kan lämna alla miljarder som investerats därhän. Och vi kan räkna bort de största arenorna som byggts i Stockholmsregionen (Friends Arena och Tele2 Arena). De 43 arenor som Ekot tittat närmare på genererar ändå ett årligt underskott på driften på över 400 miljoner kronor per år!

Ja, det kanske inte ens hjälper om kommunen får arenan. Ekot berättade om Sandvikens kommun, som fick Göransson Arena av en stiftelse. En arena som nu kostar kommunen 12 miljoner kronor om året i underskott.

Man brukar tala om goda gåvor som "gåvan som fortsätter att ge". Arenan i Sandviken är gåvan som fortsätter att ta.

En kommun som förbyggde sig var Vänersborg, som jag tidigare har skrivit om. Först planerade man att bandyarenan skulle kosta 90 miljoner. Kalkylen växte sedan till 140 miljoner. Och den verkliga kostnaden blev till slut över 280 miljoner kronor.

Enligt Ekot så var arenans underskott i fjol 26 miljoner kronor, eller 700 kronor per invånare i kommunen. Kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg, som heter Gunnar Lidell, gjorde följande reflektion.

– Jag har gett råd till ett antal bandykommuner: Välkomna hit om ni vill ha tips på hur man inte ska göra om man bygger en bandyhall.

Arenaöverdrifterna har stått många kommuner dyrt. Dessutom handlar det i många fall om arenor som inte alls vänder sig till kommuninvånarna och breddidrotten. Allmänheten är välkommen som betalande publik för att titta på när andra idrottar eller uppträder. Och får då betala för arenan en gång till.

Nej, Region Gotlands misslyckade upphandling var nog en välsignelse för gotlänningarna.

Men hade inte en arena kunnat vara draghjälp för besöksnäringen? Det går tretton arenor på dussinet på fastlandet. Gotland har andra unika och större värden.