LEDARE
Det finns ingen exakt vetenskap om vilken nivå den optimala a-kassan bör ligga på. Däremot finns det ett starkt stöd bland svenska folket för att a-kassan ska vara en omställningsförsäkring, som täcker en stor del av inkomstbortfallet vid arbetslöshet, åtminstone under de första månaderna.
Så är det inte idag.
Även om a-kassan på pappret är 80 procent av den tidigare inkomsten, är taket så lågt att bara en av tio får ut 80 procent, om man inte har möjlighet att teckna en tilläggsförsäkring via sitt fackförbund. Sedan 2002 är den maximala utbetalningen från a-kassan 15 000 kronor per månad, eller cirka 10 500 kronor efter skatt. Det är ungefär lika högt som försörjningsstödet och långt under ingångslönen för många yrkesgrupper, vilket Akademikerförbundet SSR påpekar i en ny rapport. Någon inkomsttrygghet är det alltså inte tal om.
Det är inte bara problematiskt för den som blir arbetslös. Arbetsmarknaden genomgår ständigt strukturomvandlingar, vilket är en förutsättning för att Sverige ska stå sig i den internationella konkurrensen. Det leder till att nya, högproduktiva jobb skapas, men gör också att gamla jobb försvinner, vilket ofta betyder att människor blir av med sina arbeten.
Fabriksnedläggningar och produktionsomställningar kommer aldrig att kunna ske utan att enskilda individer upplever ett visst obehag. Däremot kan – och bör – samhället se till att vi delar på den ekonomiska smällen; dels genom utbildningssatsningar så att människor kan ta de nya jobben, dels genom att tillhandahålla en omställningsförsäkring som garanterar en genomsnittlig inkomsttagare bibehållen levnadsstandard.
Alternativet är ökat motstånd mot globaliseringen och krav på statliga stöd till verksamheter som inte klarar av att stå på egna ben. Det är knappast så vi rustar Sverige för morgondagen.
Med det i bakhuvudet är det nästan ofattbart att taket i a-kassan har legat på samma nivå i tolv år i rad, utan hänsyn till inflation och reallöneökningar. För att matcha dagens mer rörliga arbetsmarknad bör framtidens a-kassa i stället hålla jämn fart med sjukersättningen, som räknas upp årligen, och idag har ett försäkringstak på nästan 28 000 kronor per månad.
En höjning av ersättningen skulle inte bara göra a-kassan till den omställningsförsäkring och inkomsttrygghet den är tänkt att vara. Höjningen skulle sannolikt även locka tillbaka många som på senare år har lämnat a-kassan, vilket löser en stor del av problemet med att det i dagsläget bara är 70 procent av arbetstagarna som är inkomstförsäkrade vid arbetslöshet.
Det här står inte på något sätt i strid med arbetslinjen. Tvärtom är en fungerande a-kassa en del av arbetslinjen.