49 av 50 skolor vid skampålen

Hål i fronten mot mobbning.Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX

Hål i fronten mot mobbning.Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Politik2010-02-03 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Larmet gick efter P4:s program "Knattetimmen" i lördags. Ett brev som diskuterades i programmet berättade att någonstans på Gotland fann en sexåring som åter och åter igen utsattes för den grövsta mobbning. Bunden vid stolpe. Silvertejp över mun och ögon,
Det visade sig vara ett falsklarm. Naturligtvis var det ändå rätt att skolledningen på Gotland direkt tog uppgifterna på allvar och försökte ta redan på vad som hade hänt och var det hade hänt.

I går publicerade Skolinspektionen sin senaste rapport: "Skolornas arbete vid trakasserier och kränkande behandling".
Ingen av de 50 skolor som inspektionen granskat inför rapporten ligger på Gotland. Men när bara en (!) av de granskade skolorna undgår kritik så finns det anledning att anta att även skolor på Gotland skulle ha fått kritik om de hade varit med i undersökningen.

Jag är inte den som har en blind tro på att planer och policy löser alla problem. Planer ska ju praktiseras också. Men när 8 av 10 skolor saknar godkänd likabehandlingsplan så är det ju ett symtom på att skolorna inte ägnar dessa frågor den uppmärksamhet de ska ha.

Inspektionens kritik sträcker sig dessutom mycket längre än till att skolorna inte uppfyller de formella krav man ka ställa. Den skriver:
"En iakttagelse som Skolinspektionen gjort är att personal vid skolorna inte klarar att vinna elevernas förtroende när det gäller att hantera utsatthet och konflikter. Det gör att de vuxna inte blir självklara personer att vända sig till när problem uppstår.
Rapporten lyfter bland annat fram att de vuxna, i vissa fall, bagatelliserar och beskriver kränkande behandling och trakasserier som naturliga inslag i skolans vardag. Det finns skolor där eleverna säger att de vuxna vänder bort blicken när något inträffar för att de inte orkar reagera längre."


Ställd inför dessa uppgifter svarade utbildningsminister Jan Björklund (FP) på TT:s fråga om vad han kan göra åt problemen:
- Vi inför en ny skollagstiftning som ger lärarna mer disciplinära befogenheter att ingripa. Vi satsar 40 miljoner på forskning kring mobbning, vilka förebyggande metoder som är mest effektiva. Men inga pengar eller lagar i världen räcker om inte vuxenvärlden visar civilkurage när saker och ting inträffar.
Sant. Att bygga värderingar och förtroende görs inte i en handvändning. Även om mycket har hänt på senare år så är det fortfarande långt kvar.