234 kan inte snackas bort

Sopor i skogen.Arkivfoto: Henrik Radhe

Sopor i skogen.Arkivfoto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Politik2010-05-05 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I förra veckan presenterade Företagarna sin småföretagsbarometer, som kommer en gång i halvåret. Vårens barometer bekräftade resultaten från de två tidigare mätningarna.
Det går bra för de gotländska företagen. Bättre än för företagen på fastlandet.

I går publicerade Svenskt Näringsliv sin årliga ranking av kommunernas företagsklimat.
Där står Gotland och stampar på samma trista fläck.
I år kom Gotland på plats 234 av 290 kommuner. Det är marginellt bättre än förra året. Så marginellt det kan bli (plats 235 i fjol).
2008 kom Gotland på plats 231. Och 2007 på plats 234.
Gotlands kommun har försökt lägga ut det raka spåret mot ett bättre företagsklimat, men åtminstone i denna ranking märks det inte mycket av det.

Hur kan det gå bra i den ena undersökningen men inte i den andra?
De mäter olika saker.
I Företagarnas barometer får företagarna svara på vad de tror om sin egen verksamhet.
I Svenskt Näringslivs enkäter får de svara på vad de tycker om kommunens verksamhet.

När företagarna är optimistiska om framtiden så är det uppenbarligen TROTS att de inte upplever kommunens kommunens företagsklimat som speciellt bra.

Även om Svenskt Näringslivs ranking delvis grundar sig på hårda statistiska fakta, så är det ändå enkätsvaren som förklarar Gotlands risiga placering.
Speciellt så här inför ett val är det viktigt att Allianspartierna som styr Gotland är öppna nog att ställa sig själva några svåra frågor.

Uppenbarligen har Tillväxt Gotland inte blivit den organisation som gör att företagarna känner sig mer sedda och hörda.
Det har inte blivit organisationen från vilken en ny attityd till företagare sprider sig till den kommunala administrationen. Det tycker åtminstone inte företagarna själva.

Jag tror att problemet i grunden är att man varit mest intresserade av att ändra företagarnas uppfattningar om hur det är att verka i kommunen. Och mindre intresserade av att faktiskt ändra hur kommunen verkar.
Men företagarna bildar ju inte sina uppfattningar om företagsklimatet enbart vid frukostmöten och andra evenemang.
De har tillgång till egen erfarenhet och egen information. I sin egen verksamhet, och i den verksamhet som bedrivs av andra personer i deras nätverk, så får de ju direkt och personlig erfarenhet av hur det faktiskt står till. Dessutom finns det en föreställning om att vissa företagare är mer jämlika än andra.

En god placering i Svenskt Näringslivs ranking var från början ett av de utpekade måtten som skulle visa på att Gotlands företagsklimat förbättrats.
Det håller inte att nu förklara denna ranking för irrelevant, bara för att det inte har gått så bra som man tänkt sig.
Alliansen måste sätta sig ner och enas om ett nytt program för bättre företagsklimat.