- - - - - - - - - + - - - - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Tomt? Eller bara läge att fylla på?Foto: Leif R Jansson/SCANPIX

Tomt? Eller bara läge att fylla på?Foto: Leif R Jansson/SCANPIX

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Politik2010-04-20 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Rubriken har 38 minustecken och ett plustecken. Inom kort kommer du att förstå varför, om du inte redan har gjort det.
Hälso- och sjukvårdsnämnden ska inte ha ansvarsfrihet för 2009. Det tycker kommunens revisorer.
Det handlar inte bara om underskott på pengar, utan:
Underskott på styrning.
Underskott på ledning.
Underskott på uppföljning.
Underskott på kontroll.

Underskott är det enda det finns överskott av, och det under en lång följd av år. Kommunrevisorernas ordförande Jan Lundgren hävdar att sedan kommunsammanslagningen (snart 40 år sedan) har hälso- och sjukvårdsnämnden presterat ett överskott ett enda år.

Eva Nypelius första reaktion var att det är orättvist att just 2009 års upplaga av hälso- och sjukvårdsnämnden inte ska få ansvarsfrihet, när nämnden har haft problem så länge.
Kanske har nämnden kommit för lindrigt undan tidigare år. Om nämnden i 40 år har fått smäll på fingrarna för varje underskott och en tillsägelse - "Gör inte om det där!" - då måste man ju konstatera att det inte har fungerat.
Varför ska man sluta göra av med för mycket pengar, om det aldrig får några konsekvenser? Ja, förutom tilläggsanslagen?

Gotlands sjukvård är grundligt marinerad i övertygelsen att underskott är det normala. 40 miljoner minus, där någonstans ligger väl den mentala nollnivån.

Men det är ju en ny omorganisation på gång? Jo, det är sant. Men även om man ska ha respekt för att vården inte fungerar optimalt i dag och att det finns utrymme för att jobba effektivare, så måste man ju samtidigt konstatera att alla tidigare omorganisationer inte löst alla de problem de skulle göra. Det gör ju att man blir lite pessimistisk om att just denna omorganisation ska bli oblandat framgångsrik.

Det är uppenbart att hälso- och sjukvårdsnämnden inte tar sitt fulla ansvar, varken för ekonomin i vården. I förra veckan verkade nämndens ordförande Per-Olof Jacobsson mycket nöjd med att nämnden beslutat om nya ekonomiska ramar - ramar som alla inser sannolikt kommer att spricka - samtidigt som han avböjde att svara på vilken verksamhet som ska bedrivas.

Jag tror att Jan Lundgren är på rätt spår, när han säger att det måste till radikala åtgärder.
Vården måste organiseras så att personalen får rätt drivkrafter. Jag tror att detta är det bästa sättet att uppnå målen för både kvalitet och ekonomi. Det går att uppnå inom en verksamhet som är kommunal, även om det är lättare i en privatiserad verksamhet.

Kanske är en bolagisering en sådan lösning. Men jag förstår inte varför bolagen ska vara kommunala. Offentligägda bolag är en styggelse. Antingen leds verksamheten i offentlig regi med gängse krav på öppenhet och demokratisk kontroll, eller också låter man privata bolag utföra vården, medan kommunen ser till att köpa rätt vård för rätt pengar.