Northvolt ett ofattbart fiasko

Northvolts batterifabrik i Skellefteå under onsdagen, då anställda lämnade fabriken. ”Den 12 mars är av allt att döma slutet för Northvolt”, skriver Johanna Schreiber.

Northvolts batterifabrik i Skellefteå under onsdagen, då anställda lämnade fabriken. ”Den 12 mars är av allt att döma slutet för Northvolt”, skriver Johanna Schreiber.

Foto: Jonas Westling

Näringsliv2025-03-12 17:25
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LIBERAL ASPEKT

Sommaren 2023 fick miljardären, finansmannen och det havererade bolaget Northvolts grundare Harald Mix äran att vara sommarpratare i P1. I en tid av post-pandemi, geopolitiska katastrofer och ekonomisk kris var ett av hans budskap hoppfullt och tydligt:
– Vi kan lösa klimatkrisen. Vi har tekniken och företagen vill ställa om. Det som fattas är modiga entreprenörer och riskkapital. 

Frågan är var gränsen går mellan mod och dumdristighet går. Ibland är önskan om nya gröna näringar uppenbarligen så stark att verklighetsförankringen går förlorad. 

I nästan 20 år har det pågått en diskussion i Sverige om “svenska värderingar”. Hur dessa ska definieras är en diskussion som förts mellan vänstern och högern. En sak är säker: Northvolts ledning har inte agerat enligt svenska värderingar på mycket, mycket länge.

Att göra rätt för sig kan handla om att följa god affärssed och att som arbetsgivare värna om sina anställda. Det handlar om att vara öppen med hur skattepengar används, och att använda dem med förnuft. De mängder skattekronor som har gått upp i rök med Northvolt är ogreppbara.

Ur ett större perspektiv handlar det inte bara om de 88 miljarder kronor staten har gått in med. Inte heller bara om de 5,8 miljarder kronor som statliga första till fjärde AP-fonderna har investerat blivande pensionärers pengar i (Breakit 22/11 -24). Det handlar också om de pengar som aldrig kommer att komma in: Pengar från framtida löner, leverantörer vars verksamhet nu hamnar i ekonomisk kris och uteblivna exportintäkter. Och, en skada som kommer bli svår att reparera i många år framöver: bilden av Sverige som innovationsland. Det är svårt att tro att investerare kommer vilja satsa sina slantar på svenska bolag efter det här.

På individnivå, och i närtid, är det förstås de 5 000 Northvolt-anställda som blir av med sina jobb som är hårdast drabbade. Bland dem finns människor som flyttat till Sverige eller Norrland för att arbeta. Många leverantörer står nu utan kunder.

Några som inte går lika lottlösa som de anställda är enligt en granskning av Svenska Dagbladets ledarskribent Peter Wennblad (19/12 -24) Northvolts ledning. Flera av dessa har sålt aktier i en tid där de bör ha förstått att bolaget var på väg att krascha. Det handlar om belopp på två- och tresiffrigt antal miljoner. Agerandet kanske inte bryter mot svensk lag, men – för att tala politikerspråk – mot svenska värderingar. Om "varje förslösad skattekrona är en stöld från folket", som det socialdemokratiska statsrådet Gustav Möller påstås ha sagt i mitten av förra seklet, så är Northvoltdebaclet snarast att likna vid en massiv plundring. 

GOTLÄNNINGEN

Det här är en text från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens.