LIBERAL ASPEKT
Reglerna som satts för 1177 gör det svårt för vårdnadshavare att överblicka barns läkemedelsanvändning. Ännu värre är situationen för barn som vårdas av samhället.
Varje dag mottar föräldrar till blivande tonåringar runt om i Sverige meddelanden från regionernas informationstjänst 1177: “Snart fyller ditt barn 13 år. Då kan du inte längre hantera ditt barns vårdärenden.”
Sedan 2019 kan man som vårdnadshavare inte längre företräda sina omyndiga barn i kontakten med sjukvården den dag de fyller 13. Man kan inte se journalanteckningar, provsvar eller läkemedelslistor. 13-åringar som inte ens får köpa Alvedon förväntas hämta ut och sköta narkotikaklassad medicin. Barnet ansvarar även för att boka, avboka och hålla reda på tider för vårdbesök. Fram till 16-årsdagen får den unge dock inte tillgång till journalinformation, och det dröjer till myndighetsdagen innan det går att digitalt se receptlistan.
Att detta är vansinne och måste ändras har uppmärksammats från flera håll på senare år. Inte minst av föräldrar till barn med neuropsykiatriska funktionshinder. Men varken den tidigare eller den nuvarande regeringen har agerat för att hitta en bättre lösning.
Nu larmar Socialstyrelsen i en rapport om att flickor i samhällsvård får omotiverat mycket antipsykotiska läkemedel. “Det här är väldigt kraftfulla preparat som kan påverka utvecklingen av hjärnan och som har starka biverkningar”, säger Socialstyrelsens generaldirektör Björn Eriksson (DN 27/5).
Eriksson vill se läkemedelsgenomgångar för omhändertagna barn, liknande dem som redan i dag finns för äldre. Något som kräver en hel del vårdresurser men kan vara nödvändigt. Ett första steg borde dock vara att ändra på sekretessreglerna hos 1177. Då kan vuxna i barnens närhet, föräldrar eller andra med ansvar för barnets välmående, ges tillgång till information (antingen som vårdnadshavare genom att logga in själv eller att som omsorgspersonal sitta med när barnet loggar in) och få möjlighet att reagera på olämplig medicinering. Det är dags att lossa på sekretessen innan den gör ännu mer skada.