Hammarlund: "Pappret ger bäst läsförståelse"

Litteratur2021-08-28 06:34
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

KRÖNIKA

Konsumerar böcker som aldrig förr. Läser den fysiska boken i favoritfåtöljen där i hörnet i vardagsrummet. Lyssnar på ljudboken i bilen, när jag är ute och går eller klipper gräsmattan. Och läser boken digitalt i läsplattan i sängen innan jag ska lägga mig. Oftast håller jag igång tre böcker samtidigt. Så länge det är tre olika genrer fungerar det bra. 

Ska jag vara ärlig konsumerar jag ljudboken mest. Det är praktiskt, eftersom det går att göra andra saker samtidigt. Det är svårare med den fysiska boken, eller läsplattan.

Mitt mål är ändå att alltid hålla igång en fysisk bok. Även om jag blir mer och mer digital har jag svårt att släppa pappret helt. Just nu är jag nära slutet i Ulf Lundells ”Vardagar 5”. Det är en sådan där bok jag aldrig skulle klara av att lyssna på. Och läsa den i en platta kommer inte på fråga. En dagbok, som Lundells, läser man några sidor då och då. Lägger undan, och återkommer till en annan dag.

Min ljudbok just nu är Jesper Högströms ”Blågult”. En historia om Sveriges herrlandslag i fotboll från 1908 fram till nu. Och den passar verkligen som just ljudbok eftersom klassiska radioreferat av bland annat Sven Jerring är inklippta. Det funkar inte riktigt bra när vi läser. I läsplattan läser jag i långsam takt Henrik Berggrens ”Landet utanför”. Det är andra delen om Sverige under andra världskriget. Nu avhandlas 1940-1942. Välskrivet, men lite tung, vilket gör att det är bra kvällslitteratur inför nattsömnen.

Forskning visar att när du läser tar du till dig det du läst på papper bäst. Om detta skriver Anders Hansen i en intressant krönika i Dagens Industri.

Anders Hansen menar att digital läsning innebär att vi skummar på ett annat sätt än när vi läser på papper. Så här skrev han i DI 6 april: ”Klart är att vi läser snabbare, ytligare och tenderar att överskatta vår förståelse av det vi läst på skärm. Men kanske får vi också rumsliga referenser när vi läser i pappersform, referenser vi missar om vi skrollar en textmassa.”

Den digitala läsningen i allt utom plattor som bara ger läsning kan också störas av allt möjligt annat. Det kan vara e-post, nyhetsflashar eller andra typer av meddelande. Det riskerar du aldrig om du sitter med den fysiska boken. I varje fall inte om mobilen är avstängd.

Näst på tur i min fysiska bokhög ligger Gotlands Fotbollförbunds 100-årsbok ”Alla tiders fotboll”. Har bara hunnit bläddra. Men det räcker för att inse att skribenten Carl-Henrik Fridén, bildredaktören Tommy Söderlund och layoutaren Christer Bjöhle, alla tre tidigare GT-medarbetare, skapat ett mästerverk. En produkt som kommer och som bör landa hemma hos alla Gotlandica-vänner. Detta är inte bara en bok för fotbollsälskare eller sportentusiaster, utan ett stycke gotländsk historia.

GOTLÄNNINGEN

Texten kommer från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens.