Sluta diskiminera de fula gubbarna

LIBERAL KOMMENTAR2015-07-16 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Hur ytliga är vi egentligen?

Väldigt – åtminstone sett till maten vi äter. Livmedelshandeln är en enda lång skönhetstävling där det diskrimineras hej vilt mot de fula och lytta.

Redan hos odlarna gallras en tredjedel av alla frukter och grönsaker bort enbart för att de faller utanför utseendenormen. Allt från krokiga gurkor till småväxta äpplen tvingas in i den vanligen svårsålda kategorin ”oklassificerade”.

Den franska livsmedelskedjan Intermarché gjorde nyligen en satsning där just det oklassificerade reades ut under namnet ”Fula frukter och grönsaker”. Succén var omedelbar, och nu hakar svenska Coop på fultåget.

Uppsvinget för de utseendeutmanade varorna är en vinst för såväl försäljare och kunder som miljön, men det finns mer att göra.

Låt oss även ta itu med fördomarna mot de stackars livsmedel som kasseras för att de anses för gamla!

Nästan en halv ton mat slänger svenskarna i onödan varje år. Det beror dels på dålig planering och förvaring, dels på överdriven respekt för de bästföredatum som – till skillnad från utgångsdatum – bara är en rekommendation. Där, i rummet mellan bäst före och utgånget, bor en rad möjligheter.

Förra veckan uppmanade exempelvis Europaparlamentet EU-länderna att via sina lagstiftningar underlätta för mataffärer, restauranger och storkök att skänka överbliven mat till välgörenhet.

I Sverige planerar Stadsmissionen en butik där ekonomiskt utsatta personer för en billig penning ska kunna köpa varor som är åldersstigna men fullt ätliga.

Och för skånska företag finns en Facebookgrupp som förmedlar överbliven mat till behövande. Initiativen är högst välkomna.

Det är på tiden att fler inser att det inte är utseendet eller åldern som räknas.

Ett gäng fula jordgubbar och en tetra grädde som passerat sitt bästföredatum kan faktiskt smaka minst lika gott som sina snygga unga vänner.