Mera M i svensk politik

LIBERAL KOMMENTAR2014-11-20 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Sedan valet har de gamla fördomarna om den typiska sverigedemokratiska väljaren avfärdats en efter en. Och det med rätta.

Det är osannolikt att 13 procent av väljarna är rasister. De arga, unga männen, som har antagits vara en av SD:s främsta väljargrupper, kan knappast ha blivit drygt dubbelt så många från ett riksdagsval till ett annat. Alla kan inte heller tillhöra kategorin ”globaliseringens förlorare”.

Vilka är då Sverigedemokraternas nya väljare?

Peter Santesson, chef för opinionsinstitutet Demoskop, och Adam Cwejman, från tankesmedjan Timbro, skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter att de nytillkomna väljarna till största del består av borgerliga väljare, framför allt före detta moderater (18/11). Till skillnad från dem som röstade på SD i valet 2010 och som snarare kom från socialdemokratiskt håll, eller tillhörde gruppen soffliggare.

Betyder det här att Moderaterna bör återgå till en mer restriktiv migrationspolitik för att återfå de gamla M-väljarnas förtroende? Nej, det är knappast önskvärt – vilket också Moderaternas kommunikationschef Per Nilsson meddelade kort efter valet.

Moderaternas väljartapp till SD kan delvis förstås utifrån att partiet misslyckades med att formulera en borgerlig vision för Sveriges framtid. De gamla paradfrågorna lämnades därhän. Försvar, skattesänkningar och ökat individuellt ansvar nämndes knappt i valrörelsen.

Den tillträdande moderatledaren bör inte försöka vinna tillbaka dem som har gått till SD genom att anpassa sig till Sverigedemokraternas politik. Däremot måste hen kunna ge ett trovärdigt svar på varför väljare ska rösta på Moderaterna. Det misslyckades partiet med i årets valrörelse.

Liberala Nyhetsbyrån