En nedläggning av Bromma flygplats skulle innebära att fastlänningarna får ännu större svårighet att ta sig till eller från Gotland. Regeringens besked att frågan ska utredas leder naturligtvis till oro, inte bara på fastlandet utan även på Gotland.
På kort sikt borde dock oron kunna stillas. Precis som med vinsterna i de privata företagen inom vård, skola och omsorg så handlar brommafrågan om att hålla Miljöpartiet och Vänsterpartiet på gott humör. Båda frågorna begravs i utredningar vars direktiv innehåller ganska många reservationer.
Vad som bidrar till att hanteringen den här gången mer handlar om att lugna Socialdemokraternas samarbetspartners än att verkligen undersöka om Bromma går att lägga ner, är att debatten enbart fokuserar på alternativen flygplats eller bostäder på just det område som i dag utgör Bromma flygplats.
Skulle det vara möjligt att lägga ner brommaflyget utan att det får allvarliga konsekvenser för näringslivet i övriga delar av landet?
Ja, förmodligen, men då måste debatten handla om något annat än behovet av fler bostäder i Stockholm.
I dag finns det tre flygplatser med omfattande trafik som alla tre räknas till Stockholm. Det är Skavsta, Bromma och Arlanda.
Alla tre har olika profil. Arlanda är den stora flygplatsen för både utrikes och inrikes trafik, Skavsta den billiga internationella flygplatsen och Bromma företrädesvis viktig för inrikesflyget. Ska Bromma bort och all trafik delas upp mellan Arlanda och Skavsta är en ny syn på transporterna till och från dessa flygplatser det första som måste till.
När Arlandabanan byggdes fanns det skäl att söka en så kallad OPS-lösning, alltså ett avtal med en privat entreprenör som både bygger och driver verksamheten.
Men det är 20 år sedan, i dag är det hög tid att se över avtalet. Att åka med Arlanda Express kostar 260 kronor – enkel resa. Den som reser med SJ söderifrån och kliver av vid Arlanda får betala ett betydligt högre pris än om hen skulle resa längre, till exempel till Uppsala.
Alternativet är flygbussarna, ett billigt men ur miljösynpunkt mycket sämre alternativ. Och så tar det tid, den tid som gör att Bromma behövs.
Skavsta har samma problem, bortsett från att höghastighetstågen dit ännu inte finns.
De partier som driver frågan om att lägga ner Bromma borde koncentrera sig på alternativen i stället för att göra det till en bostadsfråga.
Gotland hör till de delar av landet som skulle beröras mest negativt av en nedläggning, men man är i gott sällskap.