Arbetet med att etablera 18. Stridsgruppen pågår med högsta fart. Den 22 mars hölls ett informationsmöte i Visby under rubriken ”Den militära expansionen på Gotland”. För expansion kan man verkligen tala om i detta sammanhang.
Företrädare för Försvarsmakten, Fortifikationsverket, Försvarets Materielverk och Region Gotland redovisade klart och tydligt utbyggnadsplanerna för den nya garnisonen på Tofta skjutfält. Mötet var välbesökt och många frågor ställdes. Det är bra att man utnyttjar möjligheten att informera gotlänningarna i utbyggnadsplanerna för många kommer att beröras runt om på Gotland, inte bara de närboende runt skjutfältet.
En relevant fråga som ställdes under mötet var – vilka är berörda grannar? Är det de som har fastigheter som gränsar till skjutfältet eller de som kommer att beröras av buller från skjutövningarna?
Kommer skjutfältet att utnyttjas mer i framtiden och kommer förband från fastlandet till Gotland för att öva? Det var frågor som av naturliga skäl inte kunde besvaras under mötet men det vi kan konstatera är att Tofta skjutfält i dag är ett av landets bästa skjutfält. Inte bara till sin storlek utan även till terrängen som är lämplig för övningar med mekaniserade förband. För öva måste ett förband! Det räcker inte med att ha personal, materiel och planer.
Vid regionfullmäktiges sammanträde den 4 april kommer bland annat en motion ställd av Johan Thomasson (L) med flera att behandlas. Motionen lyder ”Återkalla överklagandet avseende miljötillståndet för Tofta skjutfält”. Det är nu viktigt att Gotlands politiker står bakom de satsningar som Försvarsmakten planerar på ön. Hela Tofta skjutfält erfordras nämligen för att övningar i halvbataljon ska kunna genomföras under realistiska förhållanden. Den styrka som 18. Stridsgruppen kommer att bestå av.
Vad beträffar själva garnisonsområdet på norra delen av skjutfältet har stort arbete lagts ner på att det ska var miljöanpassad och smälta in i naturen. Ljud- och ljusmätningar har gjorts för att undersöka hur miljön och de närboende påverkas. Allt presenterat under mötet med hjälp av datoranimerade bilder. Inte ens de företrädare för Miljöpartiet som bevistade mötet verkade ha något att invända mot detta, ett nog så gott betyg.
En fråga som ställdes var ”Men var ska personalen bo?”. Eftersom vi har lämnat värnpliktsförsvaret bakom (?) oss kommer det inte att bli tal om att bygga några kaserner som vi har varit vana vid. Den fast anställda och tidvis anställda personalen, sammantaget omkring 300 personer, kommer att få ordna bostäder själva.
Några förläggningslokaler kommer inte att byggas på skjutfältet utan till exempel gästande förband kommer att förläggas i tält. Att det råder bostadsbrist på Gotland är väl bekant för de flesta. Om det går som man tänkt kommer 1 500 lägenheter att byggas på ön inom de kommande fyra åren. I så fall kommer bostadsfrågan att lösas för många, inte bara för den militära personalen.
Så nu gäller det för Region Gotland att leverera!