Lyssna på dina utredare, Stefan Löfven

LIBERAL KOMMENTAR GOTLÄNNINGEN2015-12-21 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Tro det eller ej. Det största hotet mot Sverige är varken ryssen eller Islamiska staten. Det som verkligen hotar vårt framtida välstånd är kompetensförsörjningen: Att arbetsgivare inte hittar rätt arbetskraft och då väljer att flytta utomlands, varpå arbetslösheten skjuter i höjden och ekonomin faller i botten.

Det är en sanning som alltför ofta ignoreras. Sveriges arbetsmarknad diskuteras i regel utifrån scenariot att vissa jobb alltid kommer att finnas. Inte utifrån verkligheten att många huvudkontor lika gärna kan ligga i Kina.

Därför är rapporten från regeringens analysgrupp ”Arbetet i framtiden” uppfriskande läsning. Där skriver två socialdemokratiska utredare att Lagen om anställningsskydd, LAS, kan luckras upp, förutsatt att arbetstagare ges rätt till kontinuerlig kompetensutveckling och studievägledning. Det fina är att de faktiskt har ledningarna i LO, TCO och Saco med sig.

Om inte den uppslutningen får en socialdemokratiskt ledd regering att inse behovet av en kraftigt reformerad arbetsmarknad, är frågan vad som kan få statsminister Stefan Löfven (S) att vakna. Enligt vissa beräkningar kan så många som vartannat jobb ha försvunnit inom 20 år, medan nya jobb, som kräver andra kompetenser, har skapats.

Det kommer dels att kräva att många företag byter personal oftare, dels att många vuxna kompletterar sina utbildningar.

Inget välfärdsland har råd med att människor skoningslöst slås ut från arbetsmarknaden, samtidigt som företag inte lyckas rekrytera personal med rätt kompetens.

Således måste framtidens trygghetssystem bygga på en modell där staten och arbetsgivarna tar ett ökat ansvar för löntagarnas löpande fortbildning, så att så många som möjligt står rustade för framtiden.

Det handlar exempelvis om att möjliggöra studier på deltid och distans – samt om att erbjuda goda ekonomiska villkor för den som behöver ta tjänstledigt för att förkovra sig.

Till det ska läggas att satsningar på bostadsbyggande och infrastruktur som främjar pendling kommer att öka i betydelse för tillväxten. Redan i dag vittnar arbetsgivare om att människor tvingas att tacka nej till jobb eftersom de inte hittar någonstans att bo.

Samma sak gäller ungdomar som har kommit in på högre utbildningar – en ohållbar situation för ett land som vill konkurrera med kunskap.

Allt det här vet den forna Metallbasen Stefan Löfven. Däremot har han hittills inte haft mod eller kraft för att strida för något så icke-populistiskt som att modernisera arbetsrätten. Samtidigt är det nu, när han har både fackpampar och en S-ledd utredning i ryggen, han har sitt livs största chans att på allvar ta tag i frågan.

Därför är det bara att hoppas att han lyssnar på sina utredare. Goda råd är till för att följas.