Gör plats på faten för den fula maten

LIBERAL KOMMENTAR GOTLÄNNINGEN2015-10-02 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Med tanke på det gigantiska matsvinnet är det förvånande att affärerna är så välfyllda. Världen över slängs en tredjedel av all producerad mat. I Norden ratas mer än var fjärde morot, var sjunde potatis och var tionde lök direkt när de plockas upp ur jorden. För Sveriges del betyder det att 400 000 ton frukt och grönt per år aldrig lämnar gårdarna och inom EU kastas under samma period runt 89 miljoner ton mat, varav nästan 80 procent går att undvika (Dagens Nyheter, 20/9).

Det är dags att förbättra statistiken.

Att produkter som håller undermålig kvalitet blir djurfoder eller biogas är en sak. Att fullt ätlig mat ratas för att den faller utanför normen – exempelvis morötter med flera ”ben” – är rena rama vansinnet. Morötter och lökar äts i regel rivna eller hackade i grytor och sallader, och det spelar ingen roll hur den ursprungliga produkten ser ut.

Därför är det varmt välkommet att Coop under de närmaste veckorna kommer att börja erbjuda ”fula” frukter och grönsaker. Det handlar om kvalitativa råvaror med andra former än vi är vana vid – som krokiga gurkor, knöliga tomater och bulliga bananer – som ska säljas billigare än sina vackra hyllgrannar.

Konceptet kommer ursprungligen från Frankrike där flera butikskedjor under förra året lanserade ”udda” grönsaker, vilket blev en omedelbar succé. Samma sak verkar gälla i Sverige. När Coop för några månader sedan smygstartade i Karlshamn tog ”fulingarna” slut på en gång, något som inte bara är bra för kundernas plånböcker, utan även för miljön.

Livsmedelsproduktion står i dag för 30 procent av all energiförbrukning och 20 procent av växthusgasutsläppen. Det minsta vi kan göra är att se till att allt som är ätbart hamnar på tallriken.