Ovanligt lägga sig i andras inrikespolitik

LIBERAL DEBATT GOTLÄNNINGEN2016-01-13 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I veckan genomförs Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. Årets konferens är den 70:e i ordningen och anses vara Sveriges viktigaste forum för diskussioner om säkerhetspolitik, försvar och samhällets krisberedskap. På plats finns alltifrån ministrar till höga företrädare för Försvarsmakten och andra myndigheter och organisationer. En del kallar konferensen ”Almedalen on ice” vilket ger en fingervisning om vilka som är där.

Det som detta år debatteras är naturligtvis det svenska försvaret och dess kris. Enligt 2009 års försvarsbeslut är värnplikten vilande och har ersatts av frivillig rekrytering samt med fast anställd personal. Nu blev det inte som beslutsfattarna hade tänkt sig utan det så kallade personalförsörjningssystemet har havererat, 7 500 personer saknas för närvarande i systemet.

Skulden för dagens situation får den dåvarande Alliansregeringen ta på sig genom att den drev igenom värnpliktens ”avskaffande” med tre rösters övervikt. I sanningens namn ska sägas att Socialdemokraterna röstade emot. Dåvarande Folkpartiet röstade för men har nu under namnet Liberalerna bytt sida. Partiet vill nu att beslut om en återinförd allmän värnplikt ska fattas så fort som möjligt.

Med det läge som i dag råder i världen och inte minst i vårt närområde har intresset för försvaret blivit större. Inget nytt i detta, när det yttre hotet ökar viljan att försvara sig. Enligt en av de senaste undersökningarna anser 68 procent att det är en bra idé att åter införa värnplikten i någon form. Detta är en stark ökning på bara något år.

Försvarsministern har tillsatt en utredning med uppgift att se över möjligheten att återinföra värnplikten, denna gång både för män och för kvinnor. Jag tror att det så kommer att bli i någon form av allmän plikt, där de mest lämpade och motiverade för uppgiften väljs ut.

Att Sveriges bristande försvarsförmåga uppmärksammas utomlands är något självklart.

Det som däremot inte är vanligt är att företrädare för andra länder yttrar sig om Sveriges inrikespolitik. Lettlands president Raimonds Vejonis, tillika statschef och överbefälhavare , och som deltar i konferensen uttalade sig om att Sverige bör söka medlemskap i Nato samt att försvaret på Gotland ska utökas.

”Den som behärskar Gotland behärskar Östersjön” heter det som bekant. Hans uttalande, mot bakgrund av att vara president i ett land som tidigare var en sovjetrepublik, väger tungt. Att Ryssland sedan bara förstår styrka och att svaghet provocerar må vara hans ord.

Ryckighet när det gäller ett lands försvarspolitik är inte bra. För bara drygt tio år sedan lades P 18 som sista förband ner. Detta beklagades av försvarsministerns besök på Gotland i höstas men som han konstaterade ”gjort är gjort” och att det nu gäller att se framåt. Han hoppades också att få komma tillbaka till Gotland 2018 och inviga det nya förbandet – 18.stridsgruppen.

Utan att känna rysskräck vill jag bara citera ryska turistbyråns i Stockholm slogan ”Ryssland är närmare än du tror…”.