Semestersabotören?

Kopplar av. Eller står i begrepp att kolla jobbmejl med mobilen.

Kopplar av. Eller står i begrepp att kolla jobbmejl med mobilen.

Foto: Alastair Grant

LedareGotlands Allehanda2016-08-04 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Om ett par veckor ska jag ta semester. En rejäl sådan, för en gångs skull. På nyhetsplats i tisdagens GA kunde man läsa om en undersökning från TNS Sifo där 56 procent av de tillfrågade uppgav att de håller koll på jobbmejlen under semestern. Något som utpekades som ett potentiellt problem av psykologen och psykoterapeuten Linda Wåhlstedt.

– Det kan göra så att kroppen aldrig kommer ner i varv eftersom vi aktiveras av att jobba. Man börjar tänka och lösa problem som kommit upp.

Tänker jag då hålla koll på mina jobbmejl under semestern? Jajamensan. Inte som nu, när jag jobbar, men tillräckligt för att undan för undan sålla bort det oviktiga och identifiera det akuta.

Med ett jobb som mitt översköljs man med hundratals mejl per dag. Alla är inte viktiga. Bara en liten andel av dem föranleder någon verklig åtgärd från min sida. Men tanken på att mötas av en fullkomligt överfull inkorg efter några veckors semester, stressar mig mycket mer än att pö om pö ta en stund för att sålla agnarna från vetet och dyngan.

Hur viktigt är det egentligen med en lång sammanhängande semester där man hinner varva ner? Det är verkligen inte oomtvistat. Jag erinrar mig en debattartikel i Dagens Nyheter för ett par år sedan där stress- och prestationsforskaren Bengt Arnetz och semesterforskaren Jessica de Bloom skrev om vad de själva och andra funnit i sin forskning. Bland annat:

”Resultaten, som inom kort kommer att presenteras i den vetenskapliga tidskriften Journal of happiness studies, visar att de positiva effekterna av ledighet, oavsett längd, försvinner inom en vecka efter det att man återgått i arbete.

En forskningsstudie räcker självklart inte för att dra generella slutsatser. Det finns dock nu fyra oberoende studier av olika forskargrupper som inte kunnat påvisa något samband mellan ledighetens längd och hur länge den positiva semesterkänslan sitter i.”

Enligt dessa forskare är betydelsen av den långa semestern uppenbart överdriven.

Det är sant att psykiska diagnoser och stressrelaterade sjukdomar är en allt vanligare anledning till sjukskrivning. Och att sjukfrånvaron som helhet ökar. Men personligen ställer jag mig högst skeptisk till att inte tillräckligt långa och avkopplande semestrar skulle vara en viktig anledning till detta. I ett av de länder där vi verkligen har en jämförelsevis lång lagstadgad semester.

För den som känner vantrivsel och stress på jobbet, kan det säkert vara dränerande att hålla koll på mejlen även under ledighet. Men det är i så fall snarare arbetet än ledigheten som är problemet.