Skolinspektionen riktar skarp kritik mot Högbyskolan i Hemse och förelägger Region Gotland att vid vite åtgärda de konstaterade bristerna.
Händelsen kommer dagen efter Socialdemokraterna presenterat sitt förslag för att göra den svenska skolan bättre. Man vill stoppa fristående skolor.
Ett sådant beslut hjälper självklart inte ett dugg för att förbättra situationen på Högbyskolan, eller någon annan offentligt driven skola. Inte heller hade det hjälpt att enbart byta driftsform på Högbyskola till en fristående skola.
Att fokusera på privat eller offentligt driven verksamhet är att slåss mot väderkvarnar istället för att ställa höga krav på alla som bedriver utbildning på samhällets uppdrag.
När man läser Skolinspektionens protokoll för tillsynen på Högbyskolan får man en bild av en skola där vissa elever tagit kontrollen och där rasism och homofobi fått växa till ett naturligt inslag i skolans vardag. Var och en kan förstå vad det betyder för de elever som drabbas av detta att behöva gå till skolan varje dag.
Rapporten berättar att det finns lärare som arbetar med värdegrundsarbetet men att det inte finns systematiserat i hela skolans arbete. Varför det blir på det ena eller andra sättet finns det oftast förklaringar till. Rektorn har redan entledigats från sitt uppdrag och nu behövs inte nån jakt på syndabockar utan enbart fullt fokus på att ändra attityder och göra det glasklart att det som varit inte är okej.
Det allvarligaste är självklart de barn som utsatts för denna tillvaro under vad som kan antas en längre tid. Tre år på högstadiet kan bli väldigt långa år om man dagligen är rädd för att utsättas för glåpord eller värre.
Men det är också en ohållbar arbetsmiljö för lärarna. Elever som tar kommandot, eller är i behov av särskilt stöd men inte får det, kan utgöra en enorm påfrestning för läraren som också är ständigt utsatt för risken att anklagas för att kränka eleverna. I en normal miljö är detta troligen lättare att hantera än i en miljö där gränserna är flytande eller rent av obefintliga, vad gäller hur man beter sig mot varandra.
Men istället för att lägga förslag om hur vi ska göra för att få lärarna att stanna i skolan, värdera detta för samhället livsviktiga arbete, handlar debatten om skolan om att de privata utförarna är det stora problemet och att de ska jagas bort från skolvärlden.
Ingen vill ha in aktörer som driver skolor för att utnyttja systemet. Men ingen borde heller vilja bli av med all den innovation och utveckling som de fristående skolorna bidragit med. Självklart finns det något mellan total frihet och totalt förbud.
En början är att ha tydliga krav som gäller alla och att skapa arbetsplatser där det är högt i tak, där det är okej att ta upp saker som inte fungerar för att få till en förbättring.
När Helagotland.se försökte få en tydligare bild av situationen på Högbyskolan för några veckor sedan ville ingen anställd uttala sig med namn. Alla kommentarer var anonyma. Detta trots att alla har meddelarfrihet enligt grundlagen.
Det vittnar om en arbetsplats där mer än värdegrunden behöver ses över.