Valet handlar om värderingar

Foto: DANIEL ROOS

LEDARE GOTLÄNNINGEN2018-04-28 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Höstens val blir ett val om värderingar. Det står mer och mer klart.

Skillnaderna skär tvärs igenom både partier och politiska block. Det handlar om människosyn och solidaritet.

Efter Centerpartiets besked om stöd för den tillfälliga lagen som ger ensamkommande en ny chans att få sina asylskäl prövade, var det som att det lyftes på ett lock.

Hälften av partierna i riksdagen vill ge en ny chans till dem som drabbats av den dåliga ordningen i asylpolitiken, ändrade regler och långa handläggningstider. Den andra hälften tycker att ordningen varit helt okej och att alla fått en ärlig prövning och därmed ska åka ”hem”.

Det finns sakliga invändningar mot lagen, ingen tycker att den är optimal, det handlar mer om att alternativet är så mycket sämre.

Men mycket av kritiken handlar om andra saker. Om hur man systematiskt göder en misstro mot alla de ungdomar som kom hit. Att de flesta är vuxna, lata, bara vill leva på bidrag och saknar skäl för att få stanna.

Det blir absurt när man tänker på de umbäranden de flesta genomlidit för att ta sig hit.

Men valet handlar om värderingar i ett större perspektiv än bara vad gäller migrationspolitiken.

Värderingen av arbete till exempel. Det rödgröna blocket beskriver Alliansens förslag för att få fler i arbete som att man vill skapa en ny underklass med fattiga. Man blundar helt för att vi redan har en underklass som tvingas leva på nåder och låga bidrag i vårt samhälle och som hindras tillträde till den svenska arbetsmarknaden.

Värderingarna grundas i den världsbild vi medborgare matas med. Får man ständiga rapporter om att det är farligt att ens gå ut, att samhällssystemen är på väg att kollapsa, och att en särskild grupp/politiska partier i själva verket har detta som mål, ja då blir ens värderingar självklart också påverkade.

”Vi måste ta människors oro på allvar” har blivit ett mantra och självklart är det så. Men den oro som byggs på överdrifter och osanningar måste bemötas med svar och klarlägganden, inte näras för att det gynnar den egna politiska agendan.

Socialdemokraterna var som bekant mycket framgångsrika med detta inför förra valet (”Något håller på att gå sönder”).

Inför höstens val har deras budskap samma syfte att skrämmas, men nu med udden riktad mot vad som kan hända efter valet, om Alliansen får makten. Då kommer vi inte ens att få föda barn längre, enligt partiets underavdelning och stödtrupp: LO.

Svenska medier anklagas ständigt för att vara vänster. Därför är det intressant att se hur medienätverket Faktiskt.se nu i sina första faktagranskningar avfärdat LO:s lögner i en valfilm.

Något som fick Aftonbladets Åsa Linderborg att gå i taket: ”Vissa frågor kan inte avgöras med en sanningsstämpel, det visar SVT:s huvudnummer om Moderaternas förslag om sänkta ingångslöner” skrev hon på Aftonbladet kultur häromdagen.

Fast, jo, det kan de visst. Antingen är ett påstående sant eller så är det falskt.

Sen kan man tolka saker på olika sätt men då handlar det om åsikter, inte fakta, och då ska det vara tydligt att det är just åsikter man presenterar.