När man följer debatten om tillståndsprövningen för utökad övningsverksamhet på Tofta skjutfält är det mycket lätt att få uppfattningen att det handlar om ja eller nej till övningsverksamhet.
Det är det inte. Det handlar om att man vill utöka området för övningar både geografiskt och i antal tillfällen och att man vill ha mer än det område som är klassat som riksintresse för Försvarsmakten.
Jag tycker att vi i medierna har misslyckats med att förklara vad tillståndsprövningen handlar om. Det räcker inte att redovisa vad olika partier och instanser tycker om det hela. Jag blir i alla fall inte klok på vad problemet egentligen är.
Behövs verkligen en så utökad verksamhet eller vill Försvarsmakten ha handlingsutrymme? Vad är verksamheten anpassad för med dagens tillstånd?
Många frågor men få svar.
Något som är anmärkningsvärt i regionens yttrande är åsikten att försvaret av Gotland lika gärna kan öva nån annanstans i landet. Såna formuleringar hör inte hemma i ett seriöst yttrande.
Men det är inte heller seriöst att påstå att regionen vill stoppa all övningsverksamhet på Gotland för det är inte det man säger.
I alla fall inte som jag förstått saken. Man anser att dagens tillstånd borde räcka.
En annan försvårande omständighet är självklart att det krävs väldigt noggranna analyser av tillståndet eftersom det, när eller om det ges, påverkar Gotlands utveckling för lång tid framöver.
Att då få några korta veckor på sig att sammanställa detta yttrande, öppnar för ogenomtänkta formuleringar och att man säger nej lite ”för säkerhets skull”.
För ingen vill ju ha tillbaka den våta filt som länge låg över det område där Gotlands potential att utvecklas var som störst. Vi minns alla den öppning som kom i och med att försvaret drog sig undan.
Hela den nya stadsdelen Visborg är planerad utifrån de förutsättningar som gavs i och med försvarets neddragning. Nu kan man inte bara låtsas att allt är som förr.
Samtidigt måste självklart Försvarsmakten ges förutsättningar att öva utifrån de behov som finns i dag. I den omvärld vi har att anpassa oss efter nu, inte när politikerna bestämde att vi inte längre behövde något försvar på Gotland.
Och försvarets övningar leder ovillkorligen till en del buller.
Men att påstå att den ena eller andra parten inte begriper eller till och med vill motarbeta försvarets etablering ger möjligen enkla poäng men gör inte medborgaren klokare.
Det gör förvisso inte heller denna text, det blir bara ännu ett tyckande i en redan på åsikter överfull debatt.