Så har då ännu en stor gotländsk mjölkproducent kastat in handduken.
I går försattes Sudermjölk, på egen begäran, i konkurs vid Gotlands tingsrätt.
Svensk mat- och miljöinformation (SMMI) har en strålande idé. I en replik på denna sida för cirka en vecka sedan tyckte de att svenska mjölkbönder borde ställa om till produkter som kommer att efterfrågas i framtiden. Biobränslen och vegetabilier.
Jag är övertygad om att om det skulle vara så enkelt skulle mjölkbönderna vara ett minne blott för länge sedan. Det jag försökte beskriva i min ledare som SMMI bemötte, var att försvinner mjölkkorna så försvinner inte bara mjölken.
De flesta av våra naturlandskap som vi i dag värnar har skapats av mångårigt lantbruk med mjölkkon i centrum. Många rödlistade arter finns tack vare detta. Om man inte tror på bönderna, ledarskribenter eller LRF kanske man tror på Naturvårdsverket?
Så här skriver de i sin uppföljning av Miljökvalitetsmålen för 2015: ”En bibehållen svensk animalieproduktion med betande djur är grunden i bevarandet av betesmarker och dess naturvärden. Om animalieproduktionen upphör, är sannolikheten låg att den återupptas vid ett senare tillfälle”.
Svensk mat- och miljöinformation beskriver sig som obundna vilket är en sanning med modifikation.
De agerar ofta tillsammans med Djurens Rätt och står bakom idéer som köttskatt och ”Köttfri måndag”.
Att propagera för ett stopp för svensk mjölk och svenskt köttätande är överordnat miljöaspekterna.
Jag har full respekt för dem som väljer en vegetarisk eller vegansk livsstil. Däremot kan jag inte ta på allvar dem som likställer djur med människor. Inte för att djur är mindre värda men för att djur inte har ”mänskors känslor” vad än ugglan i ”Fablernas värld” påstår.
Ja, det är grymt att föda upp levande varelser för att äta dem, men, tro mig, naturen är ännu grymmare.
Man kan självklart vara emot djuruppfödning av principiella, moraliska, etiska eller religiösa skäl. Det är vars och ens rättighet.
Men att bortse från konsekvenserna eller vara otydlig med sin agenda, skapar inte trovärdighet.
Kanske är det så att vi måste sluta konsumera så stora mängder mejeriprodukter. För mjölk är ju i dag bara en av många livsmedel vi får från kon.
Det finns inget självändamål att upprätthålla mjölkproduktionen, inte alls. Men med tanke på lantbrukets starka inverkan på såväl landskap som samhällsstruktur där det verkar, kanske just livsmedelsproduktion inte är den bäst lämpade för multinationella företag där det som produceras här konsumeras på andra sidan jorden, och vice versa.
Småskalighet, nationell och regional självförsörjning skulle skapa långt bättre stabilitet för det svenska lantbruket och därmed det svenska kulturlandskapet.