Skogsbruk är naturligt hålligång

Foto: Bengan Zettergren

LEDARE GOTLÄNNINGEN2015-07-04 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vi äro träfantaster från Sveriges långa land, vi gillar icke plaster som ej kan tas om hand. Träråvaran kan förnyas gång på gång, skogsbruk är naturligt hålligång! Träprodukter recirkuleras, kan exporteras, certifieras, uthålligheten kan garanteras, skogsbruk är helt okej! Plastens kretslopp liknar inte någonting, plasten bara sprider sig om kring!

Snapsvisan ovan är en av de visor som sjungs mest översvallande under de sittningar jag och mina medstudenter brukar närvara på vid Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg.

Just denna snapsvisa är förmodligen också den som jag kommer att komma ihåg längst och som dessutom framlyser det som fick mig att intressera mig av skogsstudier och skog.

Det var också just skogsbruk som genomsyrade min tredje dag på Politikerveckan i Almedalen 2015. På ett av tisdagens seminarier träffade jag dessutom på en gotländsk skogsägare.

En alldeles för sällsynt del av politikerveckan är att träffa folk från verkligheten. Det finns ju som bekant en hel del produkter vi dagligen använder och som dessutom kommer från skogen.

Den här papperstidningen är enbart en i mängden av produkter som ursprungligen kommer från den, även om just du kanske läser den på Internet.

Några andra skogsprodukter som vi kanske inte ens tänker på är blöjor, bindor, bränsle, läkemedel, kemikalier, olika kartonger och toalettpapper.

Just det sistnämnda är det svårt att vara utan, oavsett syn på brukandet av skogen. Skogsbruket handlar dessutom inte enbart om monetära värden, utan också om rekreation och andra viktiga aspekter.

På ett av torsdagens seminarier ”Allt man kan göra av plast kan man göra av trä” var det dessutom just innovation som var det ledande ordet. Utan utveckling stannar Sverige, inte minst när det gäller utveckling inom skogsbruket.

Enligt skogsförvaltningsföretaget Stora Ensos Sverigechef, Per Lyrvall, så är det dessutom ganska talande att det i dagsläget finns mer datorkraft i en pappersmaskin än i en jumbojet, och jag håller med.

Trots att de flesta tryckpapper går ner i användning så går ändå den svenska förpackningsindustrin framåt och omsätter idag miljarder.

Efter olika studiebesök genom utbildningen så har jag fått sagt till mig att det ändock inte är just tryckpappret som är framtiden, utan kartonger av olika slag.

Oavsett om kartongen innehåller livsmedel, en smartphone, choklad, en fin flaska whiskey eller ett presentkort med ett års användning av musiktjänsten Spotify så tror skogsindustrin stenhårt på kartongen som produkt.

Plast är dock i sig självt ett fantastiskt material, men det är fel slags kolatom i den absoluta majoriteten av dagens oljebaserade plaster.

Det är den gröna plasten, det gröna kolfibermaterialet, den nya generationens drivmedel och alla andra ännu inte påkomna eller vedertagna material från skogen som är den väg framåt vi borde ta.

Ett faktum som inte minst gäller de mängder av cancerframkallande ämnen som finns i dagens olika fossila plastsorter.

Det är en spännande framtid vi går till mötes. Nu gäller det bara att få majoriteten av politikerna på rätt spår, vilket kan vara nog så svårt ibland.