Prestige och pengar åt sidan

Foto: Petra Jonsson

LEDARE GOTLÄNNINGEN2018-04-05 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Att säga nej till mer kunskap och empiriska underlag inför ett komplext beslut verkar märkligt och gör en onekligen till och med lite misstänksam. Varför vill man inte veta?

Jag tänker förstås på arbetet med den pågående parkeringsstrategin och beslutet att inför årets sommar ta betalt från första stund.

När jag läser artikeln om detta på Helagotland slås jag av att så mycket betoning läggs på vad regionen kan räkna med i intäkter från parkeringsavgifterna. Det är förvisso välkomna pengar för att till exempel förbättra underhållet på parkeringarna så man ser var parkeringsrutan är, men intäkterna är ju inte poängen.

Poängen är att styra (ordna) trafik.

När strategin nu är på gång och förhoppningsvis ska landa i ett långsiktigt beslut som inte ska behöva omprövas inför varje sommar, finns ett ypperligt tillfälle att lägga ännu ett underlag till beslutet. Nämligen att pröva ha samma system året runt. Det som handlarna så länge och så enträget bett om.

Två fria timmar, sen avgift. En avgift som med fördel kan höjas under sommarperioden, särskilt på de mest attraktiva parkeringarna.

Detta kan inte, får inte, styras av prestige.

Vad skulle kunna hända? Ingenting som skulle orsaka nån som helst kaos i varje fall. Den enda konsekvensen skulle kunna vara att handelns påståenden bekräftas: att två fria timmar ökar antalet besök och intäkterna för stadskärnan, den vi säger oss värna så ömt.

Något trafikkaos kan det inte bli tal om. Det går inte att kostnadsfritt ”ockupera” en parkeringsplats längre än två timmar. Konsekvensen att man missar två timmars avgift per parkerad bil är totalt oväsentligt i sammanhanget.

Parkeringsavgifter får inte tas ut för att öka kommunens intäkter.

”På allmän plats får kommunen endast ta ut parkeringsavgifter för ”trafikens ordnande”. Betalningsviljan eller vilka avgifter som tas ut på kvartersmark ska därför inte påverka beslut om avgifter på allmän plats. Avgifter får heller inte tas ut enbart för att finansiera kommunal verksamhet”. (Ur SKL:s parkeringshandbok, med lagstiftning, reglering och tillståndgivning).

Tommy Gardell (S), tekniska nämndens ordförande säger till Helagotland att det inte är bra med ett system som kombinerar p-skiva med avgifter: ”De kommunicerar inte så bra med varandra. Polisen har även avrått från att använda det, och det är ganska mycket fusk med p-skivan.

Det är inget bra system och det finns de som fått böter när de använt både p-skiva och app”.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) säger i sin parkeringshandbok: ”En kombination av avgifter och tidsregleringar är ett effektivt sätt att styra efterfrågan på parkeringsplatser i ett område”.

Dessutom, det man eventuellt anser sig förlora ekonomiskt kanske kunde tas igen på det faktum att man skulle slippa skylta om överallt inför årets sommar?

Det får inte vara teknikförvaltningens och/eller polisens eventuella arbetsbelastning som väger tyngst i frågan om hur parkeringsavgifterna ska utformas.

Inte heller får frågan vara så låst av prestige att man inte kan ompröva ett beslut.

Varför inte bara prova gällande system den här sommaren?