Pendlarna kan rädda landsbygden

Foto: Tommy Söderlund

LEDARE GOTLÄNNINGEN2016-06-04 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den gångna helgen stod Gotland värd för organisationen Hela Sverige ska levas Landsbygdsriksdag. Denna mötesplats för eldsjälar och landsbygdskämpar anordnas vartannat år och med tanke på alla lovord till de lokala gotländska arrangörerna är det lätt att konstatera att Gotland är en perfekt plats för större sammankomster.

Avsikten med Landsbygdsriksdagen är bland annat att utbyta erfarenheter, blicka framåt och peppa varandra när det gäller landsbygdsutveckling. Och just peppa varandra kan behövas i dagens urbaniserade samhälle där fler och fler beslut fattas utifrån ett storstadsperspektiv.

Alla politiska partier älskar landsbygden och presenterar program för utveckling och hållbarhet. Men det är verkligheten som räknas och när samma politiker genomför diverse nedläggningar av basal service är det lätt att tappa gnistan.

Men det finns många positiva saker för landsbygdens överlevnad som drivits igenom av lokala eldsjälar. Bra, men samtidigt kan man fundera över varför boende utanför tätorterna behandlas styvmoderligt, alla medborgare betalar ju skatt efter samma skattetabell?

Beslutsfattarna kan naturligtvis inte trolla med knäna för att bromsa folkomflyttningen, men det är svårt att inte se det som ett svek när statliga arbetstillfällen flyttas från mindre orter till Stockholm.

Eller Trafikverkets systematiska nedsläckning av belysningspunkter utanför städerna. Listan på exempel kan göras hur lång som helst.

När vi pratar om landsbygdsutveckling kan det också vara på sin plats med en påminnelse om svunna tider. På 1600-talet insåg nämligen staten vikten av att hela landet var befolkat och gav skattebefrielse i fem år till dem som bosatte sig och nyodlade i Norrlands inland. Fyrahundra år senare verkar de styrandes syn vara det motsatta.

De gröna näringarna nämns ofta som landsbygdens motor. Rätt, men samtidigt går det inte att blunda för att dagens storleksrationaliseringar inom jordbruket medför färre aktiva lantbruksföretag.

Detta innebär i sin tur att det i många socknar bara blir en handfull personer som i framtiden är sysselsatta inom lantbruksnäringen.

För att säkra befolkningstillväxten på landsbygden är det viktigt med fler arbetstillfällen, men också att skapa attraktiva boendemiljöer för pendlare. För det är just pendlargruppen som förmodligen kommer att utgöra nybyggarna, när inflyttningen till storstäderna vänder till utflyttning på grund av total överhettning.

Men det måste finnas kvar en fungerande landsbygd att flytta till. För vem vill bosätta sig i en bygd där alla servicefunktioner är ständigt nedläggningshotade?

En förutsättning för Gotlands framtid utanför Visby är därför fungerande sjukvårdsinrättningar, skolor, barnomsorg, kollektivtrafik och inte minst tryggheten med räddningstjänst och ambulans som täcker hela ön inom rimlig tid.

För det är precis som Josefin Heed på organisationen Hela Sverige ska leva en gång uttryckte i tidningen Land: ”Det är inte fel att bo i stan. Men det ska inte heller ses som sämre att bo på landsbygden.”

Trevlig helg!