Passivitet ger ingen dialog

It takes two to tango.

It takes two to tango.

Foto: Victor R. Caivano

LEDARE GOTLÄNNINGEN2019-08-20 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

För snart ett år sedan gjorde svenskarna sitt val angående vilka de ville skulle styra vårt land.

Resultatet blev som bekant krångligt eftersom ingen av de konstellationer som samarbetar fick majoritet. Med tanke på att de flesta partier före valet ägnat mycket tid och kraft för att förklara varför de andra partiernas politik var så dålig, ibland rentav farlig för Sverige, var förutsättningarna för positionsförändringar små.

Det var tre partier som till slut valde att ändra sig efter att ha konstaterat att väljarna inte gett deras regeringsalternativ stöd.

Först var det Moderaterna som deklarerade att de inte längre hade något emot att ta pröva att ta makten med stöd av Sverigedemokraterna. KD var med på tåget medan Centerpartiet och Liberalerna höll fast vid att inte släppa in SD och därför gick vidare med planen på blocköverskridande samarbete med Socialdemokraterna.

Snart prövas detta nya samarbete för första gången när budgetförhandlingarna ska inledas och överenskommelsen omsättas i praktisk handling.

Lokalt på Gotland var inte heller resultatet glasklart. Det tydligaste beskedet gotlänningarna gav var att de röstade bort den sittande rödgrönrosa majoriteten.

Vad de ville ha istället var oklart och Sverigedemokraterna – som under sina tio år i gotländsk politik ännu inte lyckats formulera ett politiskt handlingsprogram med konkreta frågor – dubblerade sina mandat i fullmäktige.

Under ett års tid har de använt dessa sex mandat till att diskutera vilka andras förslag de ska rösta på. Ibland har de röstat med de rödgrönrosa, ibland med alliansen. De egna förslagen lyser fortfarande med sin frånvaro trots stora löften om hur man skulle ”förändra på riktigt”. Mest kraft verkar gå åt till interna konflikter där olika fraktioner försöker avsätta varandra.

Samtidigt är det sorgligt att se hur somliga företrädare för framför allt Socialdemokraterna ännu har svårt att acceptera att de röstades bort.

Reaktionerna på att andra partier inte driver S-politik är att de inte har någon plan och om de har en plan så borde de istället ha frågat S hur saker ska skötas.

Av debatten att döma verkar det som att rödgröna politiker sitter tysta fram till att beslut är fattade, då rasar de i nyhetsartiklar och insändare om att ”ingen dialog” ägt rum.

Ett slående exempel var det omtalade beslutet att tillfällig tillåta en uteservering att utöka sitt område i Almedalen. Ett beslut som bland andra Isabel Enström menade inte ens varit uppe på politikernas bord och att man därmed inte haft möjlighet att påverka.

Går man till protokollen kan man läsa att den 5 juni och godkände ett enigt arbetsutskott att ordföranden ”kan nyttja sin delegation om markupplåtelse för uteservering vid Almedalens hotell, i det fall ärendet inte hinner vänta till kommande nämndsmöte”.

Inga invändningar från någon ledamot är noterade i protokollet som är justerat av Isabel Enström (MP).