Valresultatet för Gotland blev som förväntat. Allianspartierna blev större än de rödgröna och Sverigedemokraterna ökade.
Men ingen har majoritet så nu är frågan vem som ska leda regionen och med vilka.
Socialdemokraterna tappade cirka 1 000 röster i valet 2014 och tappar lika mycket detta val. Partiet fick bara 377 fler röster än Centerpartiet i kommunvalet enligt valnattens preliminära resultat.
Det är ett historiskt resultat och ett tydligt besked från gotlänningarna.
Centerpartiet går starkt fram i både riksdags- och kommunvalet. Efter 24 år har Centerparitet åter ett gotländskt riksdagsmandat. Jublet visste inga gränser på partiets lokala valvaka när partieldaren Annie Lööf i direktsänd tv berättade att Gotland tagit mandatet. Trots att det vid det laget ännu inte var helt säkert att det faktiskt var i hamn.
Det är det ju formellt fortfarande inte. Alla röster är inte räknade.
Centerpartiet gick som bekant in i valrörelsen med fem kandidater som på olika sätt kampanjat för riksdagsmandatet, var för sig men med det gemensamma och överordnade målet att ta hem mandatet, oavsett vem som sedan får ta plats i riksdagen.
En strategi som både risades och rosades när den blev känd men som i vart fall denna gång visade sig framgångsrik.
Nu ska kryssen räknas och vi får se om det blir Lars Thomsson eller nån annan som får titulera sig riksdagsledamot framöver. Personval har funnits länge nu men ännu är inte alla på det klara att man måste kryssa förstanamnet även om man håller med om partimedlemmarnas prioritering på listan med kandidater.
Miljöpartiet backar kraftigt, både på riksplanet och lokalt på Gotland. Samarbetet med Socialdemokraterna har inte lönat sig och frågan är nu om man ändå anser det värt att hålla ihop den rödgröna alliansen.
Miljöpartiet började som bekant som ett obundet parti som skulle driva miljöfrågorna hårt, inte låsa in sig i någotdera blocket. Efter att Maria Wetterstrand slutade som partiets ledare har det dock tydligt och kraftfullt etablerat sig som ett vänsterparti, något som förstärkt blockpolitiken.
Det inte så länge sedan Miljöpartiet stödde en borgerlig majoritet på Gotland, med det något märkliga namnet ”Vi i femman”.
Alliansen behöver 36 mandat för att ha majoritet i fullmäktige, nu har den 34. Med Miljöpartiets 4 skulle majoriteten vara säkrad. Ett intressant scenario.
Socialdemokraterna har även de ett stort förtroende hos gotlänningarna och har historiskt liksom Centerpartiet varit ett pragmatiskt och ansvarstagande parti. Tillsammans hade partierna utgjort en förkrossande majoritet men frågan är om skiljelinjerna går att överbrygga.
Socialdemokraternas hårda positionering mot privata utförare i välfärden är en väldigt stor och grundläggande skillnad gentemot Centerpartiet. Centerpartiets inställning till sänkta ingångslöner för vissa grupper och kraven på att luckra upp i lagen om anställningsskydd är svår för Socialdemokraterna. Men denna fråga kommer aldrig att bli aktuell för Region Gotland att förhandla om.
Nu kommer samtal mellan de olika partierna att inledas för att hitta en fungerande sammansättning utifrån hur gotlänningarna har röstat.
En spännande tid väntar.