Om alla ska spara ska alla spara

Foto: Tommy Söderlund

LEDARE GOTLÄNNINGEN2016-04-25 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I dag är dagen då medborgarna beviljas audiens i regionfullmäktige.

För att få tillträde krävs att det enda du har frågor om är årsredovisningen för förra året.

Alltså något som redan varit och inte går att göra något åt.

Dessutom ska frågorna ske från fullmäktiges talarstol och gå ut i direktsänd webbradio. Inte ens alla ledamöter i fullmäktige har äntrat denna stol men får ändå vara med.

Ja, ursäkta den måhända raljanta tonen men detta är årets största inbjudan med armbågen. Och jo, man får även skicka sina frågor via mejl i förväg. Men ändå hoppas jag varje år att det ska stå en rad kunniga medborgare och ställa viktiga frågor.

Jag lär bli besviken ännu en gång.

Medborgardialogen måste helt enkelt uppdateras till 2000-talsnivå.

Det brukar bli en del allmänpolitisk debatt när budget eller årsredovisning ska behandlas. Somliga tycker det är tröttsamt och onödigt, jag tycker det är intressant att lyssna på de olika partiföreträdarnas sätt att skildra de politiska skillnaderna.

Något som är riktigt tröttsamt är dock att skylla på sina företrädare, oavsett majoritet. Berätta istället vad ni tänker göra åt det ni anser att era företrädare förstört. Har ni inga förslag: sluta klaga.

När Region Gotland nu (tillfälligt?) dragit sig ur sommarträffen med länsstyrelsen är det budgetberedningen som blir föremål för kritik.

Här finns olika sätt att bemöta kritiken.

Jag förstår argumenten med att komma iväg, få fokusera fullt ut på uppgiften och kunna använda så många av dygnets timmar som möjligt genom att bo på internat.

Jag förstår också den mer sociala, för den skull inte oviktiga, aspekten. Genom att umgås ökar förutsättningarna för att kunna komma överens.

Men.

Samma principer gäller för precis alla andra i regionens verksamheter också. För dem som ska ha en planeringsdag med sin avdelning, förvaltning eller arbetsgrupp och som rekommenderas att hålla sig i regionens lokaler och ta med egen lunch.

30 000 kronor anses billigt för logi (helpension?) för 13 personer och det är det ju om man bara ser detta isolerat för sig.

Tänker man på att regionen drev igenom en besparing på 85 000 kronor genom att ta bort biblioteket för många fler än 13 personer får saken ett annat perspektiv.

Talet att alla besparingar räknas blir inte längre mycket värt. Om småpengar (i sammanhanget) ska räknas så ska de räknas överallt. Annars får man förklara varför och inte bara anklaga medborgarna för att vara missunnsamma eller helt enkelt inte förstå att just detta inte är en viktig besparing.

Sist men inte minst ska det bli intressant att se vad det innebär att vi nu har fyra rödgröna partier i fullmäktige som förespråkar sex timmars arbetsdag, några på sikt, andra direkt. Ska de driva frågan eller bara ha den som fina formuleringar i sina politiska idéprogram?

Det vore ju fantastiskt om man kunde jobba sex timmar men få betalt för åtta och att det dessutom skulle skapa fler arbetstillfällen. Just det där sista verkar mer som en önskedröm i en parallell värld där det alltid finns någon annan som betalar.