Långsiktighet mot mätt majoritet

Foto: Tommy Söderlund

LEDARE GOTLÄNNINGEN2018-05-17 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Alliansen på Gotland är återuppstånden.

I går lämnade Centerpartiet, Moderaterna och Liberalerna en enad budget inför 2018 under namnet Alliansen Gotland istället för det kryptiska Borgerlig Samverkan man använt efter Liberalernas avhopp inför förra valet.

Sannolikt återkommer även Kristdemokraterna i denna samling efter årets val i och med den nya valkretsindelningen. Åtminstone om valresultatet ser ungefär likadant ut för partiet som vid valet 2014.

Liberalernas utbrytningsförsök renderade kanske inte lika stor uppmärksamhet eller tillströmning av sympatisörer som man räknade med. Eller också ångrade man sig bara.

Bra är det hur som helst att visa att det inte finns några politiska hinder för ett övertagande av makten i regionen efter valet om det visar sig att den rödgröna majoriteten faller.

Alliansbudgeten innehåller inga fläskiga vallöften. Tvärtom är budskapet återhållsamhet och långsiktigt ansvar. Det borde vara det medborgarna efterfrågar före avfärdande av samtliga instansers prognoser om framtidens ekonomiska förutsättningar.

”Varför pratar ni alltid bara pengar istället för all fantastisk verksamhet vi får för pengarna (vi inte har)” är en sammanfattning av de rödgröna invändningarna mot oppositionens uppmaningar om kostnadskontroll och att nämnder ska hålla budget.

Som om det inte vore värnandet av just denna fantastiska verksamhet, även för kommande år, som är just hela poängen.

De satsningar som återfinns inom Alliansens budget är riktade rakt mot välfärdens kärna: kollektivtrafiken, vatten och avlopp, regional utveckling, personalens villkor, ökad tillgänglighet till primärvården.

Man betonar också att privata alternativ är fortsatt välkomna i regionens verksamhet med Alliansen i ledningen. Både för valfriheten, för både medborgare och personal, men inte minst för att öka effektiviteten och får ner kostnaderna.

Mot detta ställs majoritetens rödgröna budget som också presenterades i går.

I inledningen konstaterar majoritetspartierna att: ”Vi har successivt skapat en alltmer stabil ekonomi där vi närmar oss ett läge där våra nämnder och verksamheter utöver god kvalitet också sammanlagt har en ekonomi i balans”.

Ställer man det mot delårsprognosen som visar 38 miljoner minus för nämnderna och där 107 miljoner ska läggas på årets resultat för återställning av gamla deponier, blir det svårt att förstå hur de får ihop det med verkligheten.

Budgeten består väldigt många ord och är en blandning av sånt som är genomfört, sånt som är på gång och sånt som ska hända, av driftsbudget och investeringar.

Rödgröna negativa effekter som stoppet för kalkindustrin, stoppet av tredje elkabeln och det brutna vallöftet om halvtimmestrafik i kollektivtrafiken nämns inte. Däremot det vi fick som plåster på såren: Peter Larsson-pengarna, pilotlän för förnyelsebar energi. Och så ett nytt löfte om en satsning på kollektivtrafiken.