Laddad Allians redo att ta över

Det känns inte bra att minoritetsalliansen fortsätter att använda olika måttstock för vad de själva kan göra och vad deras politiska motståndare kan göra.

Det känns inte bra att minoritetsalliansen fortsätter att använda olika måttstock för vad de själva kan göra och vad deras politiska motståndare kan göra.

Foto: Linus Ehn

LEDARE GOTLÄNNINGEN2018-10-16 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gårdagens korta sammanträde med regionfullmäktige gav en ganska god bild av hur det nya fullmäktige förhoppningsvis kommer att fungera.

Stämningen var god och respektfull, vilket är en bra grund.

Det var inte många frågor som skulle avgöras, bara formalia, men Meit Fohlin (S) valde att redogöra för att de rödgrönrosa la ner sina röster i valet av regionstyrelsens ordförande och passade på att önska den nya regionledningen lycka till.

Snyggt hanterat.

Den nya regionledningen kommer att presentera sig mer konkret nästa måndag då det nya fullmäktige sammanträder på riktigt för första gången.

Jag hade dock önskat en förklaring till hur partierna resonerat kring regionrådsposterna. Nu blir det nio personer som delar på 5,5 heltidstjänster. Tidigare fanns bara en heltidstjänst som opositionsråd, nu blir det 1,5 tjänst på tre personer: Meit Fohlin på 75 procent, Filip Reinhag på 50 och Saga Carlgren på 25 procent.

Att ge oppositionen mer resurser är klokt. Särskilt i ett läge där det kommer att behövas ordentliga samtal mellan partierna inför besluten, det kräver också att alla har rimliga förutsättningar för de politiska samtal och förhandlingar som kommer att krävas.

Övriga regionrådsposter domineras av Centerpartiet och även här hade det varit intressant med en introduktion i hur tankarna gått kring detta. Liberalerna och Kristdemokraterna har inte av egen kraft något självklart mandat till dessa poster men Moderaterna får motsvarande en heltidstjänst (delad lika mellan Jesper Skalberg Karlsson och Andreas Unger) av det totala tjänsteutrymmet på fyra heltider.

Räknar man på maktfördelningen inom den lokala Alliansen stämmer det i och för sig ganska bra eftersom Centerpartiet har 18 av de totalt 34 mandaten. Men det hade inte varit jättekonstigt om Moderaterna med sina 11 mandat fått åtminstone en halvtid till.

I en insändare i dagens GT berättar allianspartierna vad de avser att jobba med under mandatperioden och det är välkända borgerliga frågor som företagsklimat, landsbygdsfrågor och bostadsbyggande.

Konkreta löften som man hoppas kunna genomföra är att återinföra utmaningsrätten, en symbolfråga där den rödgröna förra politiska ledningen valde att ta bort denna som sitt första beslut för åtta år sedan.

En liten men viktig markering för att öppna för en minskad offentlig dominans där det privata lika gärna kan vara en aktör.

Man tänker också återinföra efterhandskompensationen för privat drivna vårdcentraler så att de får samma villkor som de offentliga, så som det fungerar inom skolan.

Den största uppgiften ligger dock i att få balans i regionens ekonomi. Inte balans i den meningen att det blir ett plus i bokslutet utan när det gäller nämndernas verksamhet.

Här har man visat stort självförtroende i opposition för att denna uppgift kan klaras. Nu blir det upp till bevis, och det med en väntande lågkonjunktur om hörnet.

Inget drömläge har Eva Nypelius beskrivit det att styra i minoritet. En beskrivning som även kan gälla den ekonomiska utmaningen.