Gör det lättare att samarbeta

LEDARE GOTLÄNNINGEN2017-10-25 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den absolut största delen av den svenska välfärden har sin grund i kommunen. Här får medborgaren del av förskola och skola och nödvändig vård när man bli äldre. Kommunen planerar också för byggande och har ansvar för att kontrollera så att den lokala restaurangen håller sig till hälsoskyddsreglerna.

Svenska kommuner ser olika ut, från de små med bara några tusen invånare ända upp till Stockholms kommun, där det nästan bor en miljon. En del kommuner ligger i storstadsområden där gränsen knappt märks för att städerna vuxit samman, andra ligger i glesa områden där gränsen inte märks eftersom den går någonstans i den skog som skiljer kommunhuvudorterna åt.

Oavsett förutsättningar har dock kommunerna samma uppdrag. För många kommuner innebär det att de behöver samarbeta för att kunna klara en del uppgifter. Det kan ske på olika sätt, bland annat genom att man går samman i det som kallas kommunförbund som får ta över uppgiften, eller att man samverkar i en gemensam nämnd. Båda dessa lösningar kan ibland upplevas som onödigt byråkratiska och krångliga, inte minst när det gäller mindre omfattande samarbeten.

Det finns också möjlighet att helt enkelt avtala om samverkan, men i dag upplever kommunerna att det finns en hel del hinder för att det ska fungera i praktiken. Kommunerna har därför länge önskat sig större möjligheter att på ett enkelt sätt komma överens med andra kommuner om ett samarbete. Något som ger möjlighet att ha flexiblare överenskommelser som enkelt kan anpassas efter skiftande behov. Inte minst handlar detta om samarbete kring specialistkompetens, till exempel inom juridik eller upphandling. Men det skulle också kunna handla om en lärare i språk som är anställd i en kommun, men också undervisar i en närliggande skola i en grannkommun.

Nu verkar det som om kommunerna äntligen kan få gehör. En parlamentarisk statlig utredning föreslår att det ska införas en generell rätt för kommuner att ingå samverkansavtal och att de inte ska hindras av att kommuner i princip bara får bedriva verksamhet för den egna kommunens invånare.

Det är ett bra förslag. Det är också tydligt för invånarna. Det yttersta ansvaret för verksamheten ligger fortfarande på den egna kommunen, även om själva uppgiften utförs av någon som är anställd av en annan kommun. Ska vi kunna upprätthålla en bra service i hela landet med våra 290 kommuner av olika storlekar både vad gäller yta och befolkning är det viktigt att utredningens förslag blir verklighet.

Tyvärr finns det vissa brister. När det gäller just möjligheten att samverka kring skolpersonal så hänvisar man i denna utredning till en annan utredning, som kom fram till att utgångspunkten ska vara att en kommun eller annan skolhuvudman ska utföra undervisningen med egen personal. Där borde det ha kommit förslag som öppnar för mer samarbete i den nu presenterade utredningen.