Det blir billigare i privat regi och brukarna är mer nöjda än dem i offentligt drivna äldreboenden. Ändå väljer den rödgröna majoriteten att inte ens pröva driften av det nya äldreboendet i Visby genom upphandling.
Detta i ett läge där man drar in på fikabröd på personalmöten för att det måste sparas pengar och med den nyss vunna erfarenheten att kvaliteten på Pjäsen sjunkit ganska ordentligt sedan man beslutade att inte fortsätta upphandla den driften.
Det är inte lätt att begripa hur majoriteten resonerar när teoretisk ideologi ska ställas mot den krassa verkligheten.
Inte är man konsekvent heller för strax efter detta beslut bestämde man att sluta driva personlig assistans i egen regi vilket innebär att brukarna inte kan välja utan bara har privata alternativ att välja mellan.
I det första ärendet var majoriteten enad, i det andra röstade Miljöpartiet med oppositionen.
Självklart finns inget egenvärde i att bara ha privata alternativ, lika lite som motsatsen. Att man väljer att sluta bedriva personlig assistans i egen regi beror på att verksamheten under flera år gått med underskott medan de privata alternativen lyckas hålla sig inom ramarna och dessutom lägre sådana.
Men i underlaget till socialnämndens beslut finns också en mycket märklig bilaga som jämför kollektivavtalen mellan de privata och de offentligt anställda. Där framgår att det privata kollektivavtalet har lägre ingångslöner och längre veckoarbetstid. Men hur det reella löneläget ser ut och skiljer sig från regionens framgår inte.
Räcker det inte längre att ha kollektivavtal utan det ska vara det för personalen bästa kollektivavtalet?
Varför jämförs inte löner och arbetstid för personal i alla verksamheter som upphandlas?
När assistansen i Visby lades ut på en privat aktör minskade underskottet för verksamheten med 15 miljoner.
Femton miljoner kronor.
När Pjäsen togs över i privat regi skulle boendet drivas vidare på samma sätt, plus att man räknade med ett antal miljoner extra som man påstod att Attendo stoppade i fickan som vinst, av de skattepengar man fick för att bedriva verksamheten.
Stefan Nypelius (C) har ställt en fråga om detta till nästa fullmäktige och det ska bli oerhört intressant att höra den interpellationdebatten.
Dagens Samhälle rapporterar i senaste numret att andelen privata utförare i svensk välfärd ökar: ”Kommunerna, landstingen och invånarna verkar överens om att privata alternativ behövs”.
Andelen barn och elever som går i fristående skolor ökar för varje år och även den privata hemtjänsten ökar, var fjärde hemtjänsttimme utförs i privat regi. Däremot har utvecklingen vad gäller platser i boenden minskat rejält.
Socialdemokraterna verkar ha målet nationellt att hålla tillbaka just när det gäller särskilt boende.
Attendo vittnade om att de på flera andra platser i landet haft liknande erfarenheter som här, att man beslutar att inte längre upphandla när avtalen löpt ut.
Trots att alla är nöjda och kostnaderna blir lägre.
Det går verkligen inte att förstå den rödgröna logiken.