Visar tydligt på konflikten mellan arbete och kapital

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Ledare Gotlands Folkblad2018-04-13 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LO har lanserat en valkampanjfilm som mött hård kritik från den politiska högern. Både Gotlands Allehanda och Gotlänningen har haft centralt producerade debattartiklar där skribenter på borgerligt märkta nyhetsbyråer öst galla över filmen, och det är de inte ensamma om inom borgerligheten.

Vad är det då som har gjort dem upprörda? Ja, i filmen framkommer kritik mot att Moderaterna vill försämra lagen om anställningsskydd, LAS, och lagstifta om låga ingångslöner. Kritiken är skarp och hårt vinklad, men förmedlar tydligt den oro som medlemmarna till de förbund som är knutna till LO känner.

För visst vill Moderaterna tillsammans med sina borgerliga kamrater försämra LAS. (DN 30/10-17 samt DN 4/2-18) Så till den milda grad att till och med Gotlänningens politiska chefredaktör Eva Bofride tycker det går för långt. Så här beskrev hon det 1/11-17. ”Arbetsgivarorganisationerna och de partier som vill modernisera och uppdatera svensk arbetsrätt har ett väldigt stort problem. Deras retorik avslöjar nämligen att de verkar ha väldigt dålig koll på de regler de vill ändra på.” Längre ner i texten skriver hon följande: ”Anställningstryggheten är grunden i ens tillvaro och därmed möjlighet att försörja sig.”

Hon har precis som LO-förbundens medlemmar förstått att förslaget skulle leda till att hela anställningstryggheten går i graven och att arbetsgivaren skulle få fritt fram att säga upp personer utan att behöva ha saklig grund. Detta är givetvis något som Moderaterna inte vill diskutera vilket partiledaren Ulf Kristersson tydligt visar i en intervju i Arbetet nr 12, där han slingrar sig ordentligt när frågan kommer upp.

När det gäller lagstiftning om lägre löner för vissa grupper är inte heller det någon lögn. På alliansen.se kan man läsa om förslaget som presenterades sommaren 2017 (15/8). På en marknad där man konkurrerar om jobb ger en sådan förändring ringar på vattnet och kommer med säkerhet att påverka lönerna för betydligt fler än de grupper som förslaget gäller. Så fungerar marknader, vilket inte borde vara så svårt att förstå.

Det som också retat upp högerdebattörerna är den sammankoppling som personerna i filmen gör mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna. Inte heller den kopplingen är konstig. Ända sedan Moderaternas förra partiledare Anna Kinberg Batra öppnade upp för samtal med SD har frågan varit aktuell. Samtidigt har SD under valperioden tagit tydlig ställning för kapitalet, efter de samtal de haft med näringslivets toppar. Skulle frågan om lagstiftning om lägstalöner komma upp i riksdagen är det troligt att SD röstar för det borgerliga förslaget (SVT Nyheter 15/8-17). SD har också lagt motioner om försämringar av LAS, så att SD även skulle ställa sig bakom den samlade borgerlighetens förslag är inte helt otänkbart.

LO får även, som vanligt, kritik för att de bedriver ”partipolitik”. I den debattartikel som Agnes Karnatz från Svenska Nyhetsbyrån skrivit för bland annat Gotlands Allehanda menar skribenten att LO inte borde vara taskiga mot Moderaterna då SCB:s stora undersökning visar på att tolv procent av LO-förbundens medlemmar anger att de sympatiserar med Moderaterna. Jag är fullständigt övertygad om att den absoluta majoriteten av de tolv procenten inte heller vill se att Moderaternas förslag om uppluckring av LAS ska bli verklighet. Därför är det bra att LO går ut med den här informationskampanjen, för det är viktigt för alla arbetare att förstå vilka risker det finns om det återigen skulle bli en högermajoritet i riksdagen efter valet höst.

Slutligen vill jag bara kommentera den film där LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson försvarar kampanjfilmen. Där är Thorwaldsson tydlig med att LO är på rätt spår när de får Moderaterna att bli arga. För det är då som konflikten mellan höger- och vänsterpolitik blir tydligast. Det är då konflikten mellan arbete och kapital blir tydligast. När den konflikten blir tydlig har arbetarrörelsen alltid vunnit på det och jag är övertygad om att så kommer att ske även nu.