”Trafiken kommer att bedrivas med en liknande trafiklösning som idag.” Så skrev Destination Gotland och Trafikverket i pressmeddelandet när de avslöjade att Destination Gotland fått Gotlandstrafiken 2017-2027.
När vi sedan läste rederiets anbud med turlista, överfartstider och hastigheter framgick det att Destination Gotland lovade i anbudet för att få trafiken att de ska köra som nu, 28 knop, och att överfarten alltså tar tre timmar och femton minuter.
Inga andra signaler kom och de flesta var glada över att Gotlands viktiga färjetrafik skulle var lika bra som hittills.
Men så kom andra besked i rederiets 150-årsjubileumsbok. Det är inte anbudet som gäller, utan Trafikverkets kravspecifikation, som tillåter 18 knop mot dagens 28 på Oskarshamnslinjen och 22 knop mot dagens 28 på Nynäshamnslinjen.
Om rederiet utnyttjar denna möjlighet att köra långsammare, så tar det fyra timmar att resa till Gotland. Rederiets bränslekostnader sjunker radikalt och deras vinst blir större. Eller tänker de använda den vinst som lägre fart ger till att sänka biljettpriserna rejält så de kan priskonkurrera med sommarkonkurrenten Gotlandsbåten?
Eller tänker Destination Gotland köra långsammare med fyra timmars överfart och ha kvar samma höga priser för fastlänningarna? Då blir Destination Gotland det långsamma och dyra alternativet, medan Gotlandsbåten blir det snabba och billiga alternativet!
Det som de båda direktörerna Christer Bruzelius och Håkan Johansson skriver i jubileumsboken är en knallsensation. Om det är sant kan rederiet utnyttja möjligheten att köra färjorna på fyra timmar istället för dagens dryga tre. Om de har rätt i sin beskrivning av hur avtalet är skrivet, så kan det få förödande konsekvenser för Gotlands näringsliv, besöksnäring och framtida tillväxtmöjligheter.
Direktörernas beskrivning i jubileumsboken verkar trovärdig eftersom de hänvisar till högste förhandlingsdirektören Katarina Norén i Trafikverket och Trafikverkets förre generaldirektör Gunnar Malm. Det verkar osannolikt att de båda rederidirektörerna medvetet skulle ljuga om en så viktig del i färjeavtalet.
Att Trafikverkets ledning gick med på att kravspecifikationen skulle gälla före rederiets anbud, kan bero på att Trafikverket och Alliansregeringen ville få frågan avgjord och inte ville riskera stå utan en operatör de kommande tio åren.
För Gotland är det mycket viktigt att få klarhet i om de båda rederidirektörernas beskrivning är korrekt. I så fall kan inte regionen, länsstyrelsen, Trafikverket eller regeringen göra något åt att Destination Gotland kan köra fyratimmarsfärjor 2017-2027.
Både Destination Gotlands ledning och Trafikverket är skyldiga att redovisa sakläget i frågan om överfartstiderna på Gotlands livsnerv de kommande tio åren.
Stämmer det att Destination Gotland kan köra fyratimmarsturer och i vilken omfattning kommer rederiet att utnyttja denna möjlighet?