Moderaterna och resten av de borgerligas utspel om att yrkesprogrammen på gymnasiet återigen ska bli tvååriga har mött stark kritik. Den kommer inte bara från de politiska motståndarna utan också från arbetsgivarhåll. I lördagens upplaga av Aftonbladet gav Ola Månsson, vd för Installationsföretagen svidande kritik till förslaget i en debattartikel.
”Förslaget om att sänka kraven på de antagna, på utbildningen, och i förlängningen på branschen förtjänar lägsta möjliga betyg” skriver Månsson. Han skriver vidare att de borgerliga partierna bygger det undermåliga förslaget på ”en nedlåtande och felaktig uppfattning om att yrken som inte kräver akademisk examen kan utföras av vem som helst”.
Vill man göra utbildningar mer eftertraktade är det helt klart fel väg att gå att göra dem sämre. Här lyser de borgerliga partiernas syn på arbetare och arbetaryrken igenom.
Den kritik som regeringen fört fram får nu tydligt stöd från en bransch som skriker efter arbetskraft. Gymnasieminister Anna Ekström (S) beskriver i DN 10/4 i år hur hon känner för borgarnas förslag.
”Det är en besvikelse att se dem gå fram med ett nygammalt förslag som vi vet inte fungerar”. Hon fortsätter förklara att med förslaget ”skapar man utbildningar som ingen vill ha, och som leder rakt in i en återvändsgränd”.
Moderaterna har tidigare sagt sig vara för att alla gymnasieprogram ska vara högskolegrundande, men nu har de gjort en helomvändning och löper lydigt i liberalledaren Jan Björklunds fotspår. Veligheten stärker inte precis deras betyg i ämnet skolfrågor.
Förra veckan fick jag syn på en artikel som jag fick kolla utgivningsdatum på både en och två gånger. Moderaterna vill rekrytera lärare från utlandet! Hur jag än kollade så var det inte ett aprilskämt, utan ett riktigt och ärligt förslag. Jag kom genast att tänka på den gamla sketchen ”Ormet kruper” där komikerna Rolf Bengtsson och Sten Ardenstam uttalar den berömda frasen: ”Jag är ert nya svenskläraret”. Hur tänker Moderaterna egentligen? Nu är i och för sig deras tanke att de utländska lärarna inte ska undervisa i svenska utan i sina hemspråk, men även det kräver att de kan kommunicera med eleverna.
Det som gör förslaget ännu märkligare är att de lärare som rekryteras utomlands ska kunna få lärarlegitimation utan att kunna svenska vilket annars är ett krav. Ett krav som Moderaterna vill ha kvar för de lärare med utländsk bakgrund som redan är i Sverige när de rekryteras.
Än mer märkligt blir det när man läser på partiets egen hemsida. ”I Sverige talar vi svenska” citeras partiledaren Ulf Kristersson i en nyhetsartikel från 16/1 i år när Moderaterna presenterade ett samlat paket med skärpta språkkrav för invandrare. Tydligen ska de nyanlända sättas på skolbänken för att lära sig svenska medan det rekryteras lärare från utlandet utan några som helst liknande språkkrav.
Jag kan förstå att man rekryterar utländska specialistläkare eller andra experter där engelska eller andra språk ändå är vanligt förekommande i branschen, men att rekrytera lärare från utlandet utan att de ens ska ha krav på sig att lära sig svenska då hänger jag inte med längre.
Men som sagt, skolan är inte Moderaternas bästa ämne.