Regeringen vill rena haven

Asunden. En del av Slite skärgård är tänkt som marint naturreservat och där ingår bland annat Asunden.

Asunden. En del av Slite skärgård är tänkt som marint naturreservat och där ingår bland annat Asunden.

Foto: Lillebi Eriksson

Ledare Gotlands Folkblad2017-08-30 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I går fick vi ytterligare en glimt av vad den kommande budgetpropositionen kommer att innehålla. Genom satsningen Rent hav, kommer sammanlagt över 2,1 miljarder kronor att budgeteras för att göra vattnet i de hav som omger våra kuster renare. Först och främst genom att ta hand om de problem som redan finns.

Vrak som är tickande miljöbomber ska saneras. Havs bottnar ska renas från miljögifter. Det rör sig mest om gamla utsläpp av kvicksilver och dioxiner, gifter som bland annat gör att fertila kvinnor avråds äta fet fisk från Östersjön.

Men pengarna ska också användas till att minska den miljöpåverkan vi har i dag. Detta vill man göra genom att dels minska övergödningen. Odlingar av fångstgrödor som exempelvis musslor tar upp mycket av de näringsämnen som lagrat i bottensedimentet. Men också att genom att återställa våtmarker.

Genom utdikningar rinner vattnet med gödningsmedel mer eller mindre direkt ut i haven. Genom att återställa våtmarker slår man två flugor i en smäll. Våtmarker ger både mer grundvatten och mindre näringsämnen direkt ut i haven.

Regeringen vill även skydda fler marina miljöer genom bland annat marina naturreservat. Något vi här på Gotland sett exempel på genom det som är på gång i Slite skärgård.

För oss på Gotland är de här satsningarna verkligen välkomna. Möjligheten att lämna över en renare Östersjö till våra barn och barnbarn får vi bara inte missa.

* * *

IT-skandalen på Transportstyrelsen går vidare. Senast i raden att lämna sitt jobb var statsminister Stefan Löfvens närmaste medarbetare Emma Lennartsson. Mer information kommer fram efter hand, men vad som egentligen hänt vet vi inte ännu. Trotts det verkar stora delar av oppositionen vilja avsätta ministrar. För att visa handlingskraft tar man i från tårna, utan att invänta den tidigarelagda undersökningen som Konstitutionsutskottet har startat.

Om KU granskning kommer fram till att något statsråd eller till och med statsministern begått alvarliga fel eller misstag, så är det inte mer än rätt att de ska avgå. Men fram tills det är klarlagt att fel eller misstag gjorts, liknar oppositionens avgångskrav mer som en lynchmobb, som vill hänga någon utan rättegång.

* * *

Nordkoreas missiluppskjutningar blir mer och mer allvarliga. Landets aggressiva beteende leder till en militär upptrappning i området. Likheter med det kalla kriget är tydliga och risken finns nu att det sker misstag på grund av de spänningar som nu finns i området.

Japans fruktansvärda historia av kärnvapenbombningar gör deras oro både stor och förståelig. Sydkorea som har en direkt gräns mot Nordkorea har också stor anledning till att vara oroliga över utvecklingen.

Men även USA har numera anledning att känna oro. Utvecklingen av Nordkoreas missilprogram gör att de har eller kommer att ha missiler som når fram till USA. Spänningarna blir inte mindre av att ledarna i både Nordkorea och USA är extremt oberäkneliga.

Jag ser med stor oro på den utveckling som nu sker. Jag ser inte heller hur en avspänning skulle kunna gå till då Nordkorea mer eller mindre står utan allierade som skulle kunna kyla ner Nordkoreas aggressivitet.