Redaktörens lördagsblandning

Foto: Kallestad, Gorm

Ledare Gotlands Folkblad2017-10-21 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den nya moderatledaren Ulf Kristersson behövde bara tio dagar på sig som partiledare för att gå förbi Annie Lööf (C) i Aftonbladet/Inizios opinionsundersökning om vem som väljarna vill se som borgerlig utmanare till statsministerposten. Undersökningen gjordes dessutom innan Moderaternas arbetsstämma i Örebro.

Den moderata politiken hade vid undersökningstillfället inte hunnit förändras ett dugg. Ulf Kristersson hade inte heller hunnit göra något större intryck. Han kan inte heller anses som mer erfaren än Annie Lööf, som nyligen firade sex år som centerledare.

Trots det vill nu fler väljare att han ska vara den borgerliga utmanaren till statsministerposten. Men Aftonbladet/Inizios undersökning ger svar på vad som hänt. Det är männen som flyttat över förtroendet till Ulf Kristersson. Det här är ytterligare bevis för att män väljer män.

* * *

Skatt eller avgift för public service. Ja, den frågan lär debatteras en hel del framöver. I tisdags offentliggjordes den utredning som regeringen beställt angående public service. Utredningen har kommit fram till att nuvarande avgift har sett sina bästa dagar.

Färre har TV och fler använder istället dator, telefon eller surfplatta för att se på det som förr bara fanns tillgängligt via TV-apparater. Avgiftsunderlaget blir därför mindre och att täppa till hålen för de som ser på TV med ny teknik är mer eller mindre omöjligt. Det finns med andra ord orsak till att se över nuvarande system.

Förslaget är att ersätta avgiften med en skatt, vilket stöter på motstånd. Public service oberoende är extremt viktigt och allt som gör att staten kan påverka finansiering eller utbud ska ifrågasättas. Finland är ett av de tydligaste dåliga exemplen, där staten nu är inne och påverkar på ett olustigt sätt. Jag är kluven i frågan. Det behövs onekligen ett nytt eller förnyat finansieringssystem, men om det ska fortsätta vara en avgift eller om en skatt är bättre har jag ingen åsikt om just nu.

* * *

Partiledardebatten i riksdagen som hölls den 11/10 var en riktig höjdare jämfört med SVT Agendas totala haveri dagarna innan. Ingen talade i munnen på den andra, alla hade liknande förutsättningar och det var intressanta och trevliga ordväxlingar. Ofta med glimten i ögat, istället för med hat i blicken.

Partiföreträdarna visade upp sig från sin bästa sida och gjorde bra reklam för sina uppdrag. Men partiledardebatten är också ett taktiskt forum. Partiföreträdarna visar vilka som är deras kompisar och vilka som är deras huvudfiender. Varken regeringspartierna eller de borgerliga partierna tog debatten inom blocken.

Men det som var mest spännande när man granskar taktiken som partiföreträdarna valde är hur Ulf Kristersson (M) undvek att debattera med Jimmie Åkesson (SD). Alla de andra partiernas företrädare tog debatten med Sverigedemokraternas ledare utom Kristersson.

Jag ser det som ett tecken på de vänskapsband mellan M och SD som förre moderatledaren Anna Kinberg Batra började knyta i början på året. Vänskapsband som Ulf Kristersson var med att driva i sin roll i partistyrelsen. Vänskapsband som i och med partiledardebatten blev än tydligare.